България почита жертвите на Втората световна война

0
В 11 български града, днес наследниците на участници в антифашистката бора и Втората световна война ще излязат с техни портрети
В 11 български града, днес наследниците на участници в антифашистката бора и Втората световна война ще излязат с техни портрети

България се присъединява към световното движение „Безсмъртният полк".

11 български града ще отбележат 9 май с портрети на герои от антифашиската борба и Втората световна война, пише Дарик.

Идеята е да се мобилизира семейната памет и да се отдаде почит на 60-те хиляди жертви, дадени от 1923 до 1945 година, за да бъде победен фашизмът. За първи път акцията „Безсмъртният полк" се провежда през 2012 г. в град Томск в Русия. Постепенно към нея се присъединяват още държави. През 2015 година шествия се провеждат в 36 страни. Тази година към „Безсмъртният полк" се присъединяват България и Китай.

В 11 български града днес наследниците на участници в антифашистката бора и Втората световна война ще излязат с техни портрети, за да почетат паметта им. Отделно в 20 населени места в страната с различни инициативи 9 май ще отбележат и руските клубове. „Безсмъртни полкове" се организират в София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, Благоевград, Русе, Сандански, Карнобат, Лом и Монтана, съобщи пред „Дарик" един от организаторите Павел Иванов.

В Русе са решили да поканят за молебен представители на трите религии. Във Варна са поканили владиката да отслужи молебен. С военен оркестър ще е в Лом. В София ще се поднесат цветя пред паметника на Незнайния воин, в Пловдив - венци на военното гробище и после има шествие, а посланикът на Русия ще понесе цветя и венци на паметника на Альоша", обясни той.

Идеята на „Безсмъртният полк" е да мобилизира семейната памет. "Историята не е само няколко реда в учебника, тя е преди всичко носена от хора, в България няма човек, на който негов роднина да не е участвал във Втората световна война", коментира още Павел Иванов.

Акцията „Безсмъртният полк" е проведена за първи път през 2012 г. в руския град Томск.

През 2013 тя обхваща 120 населени места в Русия, а през 2014 се провежда в 500 града в седем страни по света. През 2015 „Безсмъртният полк" марширува в 36 държави. Тази година към инициативата се включват 38 държави. Освен България, се присъединява и Китай.

Източник: DarikNews
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари