България пази в тайна какво оръжие праща на Украйна

0
Димитър Стоянов все пак спомена, че помощта е за сухопътните войски
Димитър Стоянов все пак спомена, че помощта е за сухопътните войски Видео: bTV

Димитър Стоянов все пак спомена, че помощта е за сухопътните войски

България пази тайна какво оръжие изпраща на Украйна, стана ясно от интервю на служебния министър на отбраната Димитър Стоянов пред bTV. Информацията е класифицирана, като предложението за грифа е отправено от началника на отбраната, а и указанията на самия Стоянов са били такива.

"Всяка една държава избира подхода. Според мен по темата е излишно да се шуми", каза Стоянов на въпрос защо другите държави оповестяват помощта, а нашата не. Все пак издаде, че тя е предимно за сухопътните войски. Била в топ 3 на приоритетите на Украйна, съгласувана с нея, затова украинците щели да останат доволни. Министърът съобщи, че на 1 декември документите за оръжието са пратени в парламента, заедно с втори списък - за въоръжението при тренировъчната мисия EUMAM.

Той каза още, че ракетни системи C300 и самолети МиГ-29 и Су-25 България не праща. При преценката какво да се предостави първо били съобразени нуждите на българската армия.

Стоянов определи като "неразумно" решението на парламента при четворната коалиция за ремонт на украинска военна техника - защото повредената техника трудно ще се придвижи до България. Към момента няма заявки за ремонт от украинската държава.

F-16 и пилоти

Стоянов каза, че е възможно първите изтребители F-16 да са готови през 2024 г., но не било потвърдено. Проблемни обаче се оказвали пилотите. До 2025 г. щели да бъдат обучени само двама, което прави невъзможно носенето на бойно дежурство.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    2
    Мунчо
    Мишка. Тази работа няма как да се скрие.
  • 7
    1
    colibri
    Интересен подход на Стоянов- българите, платили това оръжие ч/з данъците си, нямат право да знаят, но укр.ще останели доволни?! За самолетите, поръчани в САЩ за нашата авиация има инфо,че ще са готови през 2027 година- и това се отнася за първите 8.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари