България е на трето място по брой мъже, издържани от родителите си до 35-годишна възраст

0
Над 140 хиляди български младежи нито учат, нито работят, каза зам.-социален министър
Над 140 хиляди български младежи нито учат, нито работят, каза зам.-социален министър

Над 140 хиляди български младежи нито учат, нито работят, каза зам.-социален министър

Над 140 хиляди български младежи нито учат, нито работят. Това заяви заместник-министърът на труда и социалната политика Емил Мингов на кръгла маса в София на тема „Работа за младите, младите на работа“, цитиран от БТА.

Социологическо проучване нарежда България на трето място след Гърция и Италия по брой младежи, които са издържани от родителите си до 35-годишна възраст. Трудно е да се разбере защо те не искат да работят и да учат. „Имаме феномен - намаляваща безработица и огромно търсене на работна ръка”, коментира заместник-министърът.

Мингов призна, че част от неактивните младежи са в уязвимо положение, включително от ромската общност, но друга част не желаят да работят.

Управляващите разработват модел на центрове в самите ромски общности. Предвижда се самите роми да говорят с младежите и да разберат какво може да ги активира. Има воля да се промени модела, при който те работят нерегламентирано и взимат социални помощи.

В регистрите на бюрата по труда ежемесечно има около 16-17 хиляди безработни младежи, които очакват подкрепа за включване в обучение и заетост. Средният престой на младите хора в бюрата по труда е 3,2 месеца и е по-кратък в сравнение с другите възрастови групи, отбеляза той.

По думите на зам.-министър Мингов през 2022 г. са успели да намерят работа на почти 20 хиляди младежи на първичния пазар на труда и почти 10 хиляди младежи са включени в програми за заетост, финасирани от държавния бюджет.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    3
    Мунчо
    Я да зададем въпросът по правилния начин: а защо да искат да работят?
  • 6
    2
    Гражданин
    Ами може родителите им да имат бизнес или добри доходи и да ги издържат !!! Вие какво искате да ви работя по 12 часа за минимална заплата ли ?!?!?
  • 8
    1
    Ф16
    Глупости на търкалета,това ,че не работят не означава ,че родителите ги издържат.Минималката на 12 часа 6 седмично.След данъците 600 лв чисти.Е как да работят ...иска ви се ама няма кой.Моте 2ма са в Германия -23и 29 годишни.Явно и те са в това число.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари