България може да съхранява в Чирен гръцки резерви на природен газ

0
Меморандумът е част от по-нататъшното сътрудничество на двете страни по въпросите на енергийната достатъчност
Меморандумът е част от по-нататъшното сътрудничество на двете страни по въпросите на енергийната достатъчност Снимка: Economic.bg

Планът е количествата, които гръцките компании ще съхраняват в България, да бъдат компенсирани с количества азерски газ или втечнен природен газ, предназначени за България

България и Гърция са близо до подписване на Меморандум за разбирателство, според който София ще поддържа стратегически резерви на природен газ от името на Атина в съоръжения в Чирен, където гръцката държавна газова компания има инсталирани количества, равняващи се на 400 000 мегаватчаса, пише гръцкият вестник "Катимерини", предава БТА.

Това е било обсъдено на работна вечеря в четвъртък от гръцкия министър на околната среда и енергетиката Костас Скрекас и българската делегация, начело с вицепремиера и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев, отбелязва гръцкото издание.

Според информацията планът е количествата, които гръцките компании ще съхраняват в България, да бъдат компенсирани с количества азерски газ или втечнен природен газ, предназначени за България. С други думи, Гърция ще има възможността да задържи съответните количества, вместо да чака да бъдат прехвърляни от България, като по този начин ще може да ги използва във всеки един момент.

Планът за действие на Регулаторните органи по енергетика призовава дружествата вносители на газ да поддържат наличност от 1 ноември 2022 г. до 21 март 2023 г. в Италия или в друга държава от ЕС, като пазарната цена не трябва да е по-висока от договорената с Италия. Общият размер на резервите трябва да бъде еквивалентен на 1,14 тераватчаса.

България разчита на сътрудничество с Гърция за снабдяването с газ, тъй като това ще бъде първата зима без руски природен газ, откакто през април 2022 г. Русия прекрати доставките, които покриваха почти 100 процента от годишното потребление в размер от 33 тераватчаса, отбелязва "Катимерини".

В периода след април, и особено след пускането в експлоатация на интерконектора между Гърция и България, Гърция се превърна в ключов доставчик на природен газ за българския пазар, посочва гръцкото издание.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари