България е моят дом!

4

Учениците от ПГДВА „Йосиф Вондрак“ отпразнуваха 145 години свободна Родина

"България е моят дом!"

Така отговориха голяма част от учениците в анкета, посветена на Националния празник на Република България в ПГДВА „Йосиф Вондрак“.

Тържествата започнаха с изработването на виртуална картичка по случай традиционния български празник Баба Марта. На 2 март гимназистите сведоха глави пред паметните надгробни плочи на бележитите русенски възрожденци в Пантеона. С минута мълчание почетоха паметта на всички, положили завинаги делата и живота си за свободата на България. Тържество събра всички ученици в аулата по случай 3-ти март – 145 години свободна Родина! Искрени слова за празника рецитираха младите таланти от театралната работилница с р-л Диляна Бобокова. Свои мисли – отговор на въпроса: „Какво е за мене България“, прочетоха водещите на тържеството, съобщиха от учебното заведение в Русе.

България за мене не е само Русе, градът, в който съм роден, уча и живея. България ухае на свежест през пролетта с цъфналите си дървета и е още по-красива, когато сняг завали. Тя е горда с планините Рила и Пирин, с нашето Черно море, което всички обичаме. Радвам се, че съм роден тук, на това райско място. Гордея се с това, че съм българин. България за мен е прекрасно място на света с много забележителности, с история на възходи и падения. За мене България е много красива държава, която има велика история. Преди тя е била нещо повече от това, за което хората я приемат в момента. Голяма част от тях не оценяват какво е да си българин. Някои хора я зачитат само на определени дати, на които се сещат, че са българи. А за мен България е прекрасна държава, езикът ни също е много хубав и знам, че да си българин е уникално чувство. Усещаш го отвътре и се чувстваш горд, че си българин.

На тържеството бяха наградени учениците, представили най-успешните проекти за Васил Левски и спортистите от надпреварата „Лъвски скок“. На въпроси за националните символи отговаряха ученици и учители – за цветовете на трикольора и герба на знамето, за авторите на музиката и текста на Химна. Залата на крака изпя химна на Република България в края на събитието.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари