България чества Деня на народните будители

0
На този празник се отдава почит на просветителите, книжовниците и революционерите, изградили и съхранили духовните ценности и националното самосъзнание на българите
На този празник се отдава почит на просветителите, книжовниците и революционерите, изградили и съхранили духовните ценности и националното самосъзнание на българите

Днес отбелязваме Деня на народните будители 

На 1 ноември България чества Деня на народните будители. На този празник се отдава почит на просветителите, книжовниците и революционерите, изградили и съхранили духовните ценности и националното самосъзнание на българите.

Като будители най-често са споменавани личности като Неофит Бозвели, братята Миладинови, Георги Раковски, Васил Левски, Христо Ботев, Иван Вазов, Иван Рилски и други. За пръв път Денят на народните будители се чества в Пловдив през 1909 г. По време на комунистическия режим празникът е отменен, но традицията на почитането му остава жива и през 1992 г. отново започва отбелязването му.

Заради пандемията тържествените събития и инициативи в страната ще са кратки, в повечето случаи на открито и при спазване на противоепидемичните мерки.

В София ще се състои традиционната церемония по издигане на националния флаг пред сградата на президентството.

В 9:00 часа държавният глава и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили ще приеме строя на Националната гвардейска част.

По-късно ще се проведе и церемония по връчване на Почетния знак на държавния глава, с който ще бъдат наградени изтъкнати български учени и читалищни дейци.

Денят е неучебен за цялата страна.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари