Българите все по-трудно покриват разходите си за храна

2
Над 1,5 милиона души се нуждаят от подпомагане, докато 600 хиляди тона храна се изхвърлят всяка година
Над 1,5 милиона души се нуждаят от подпомагане, докато 600 хиляди тона храна се изхвърлят всяка година Видео: bTV

Над 1,5 милиона души се нуждаят от подпомагане, докато 600 хиляди тона храна се изхвърлят всяка година

Българите все по-трудно покриват разходите си за храна заради поскъпването на хранителните продукти, горивата и електроенергията. Това става ясно от данни на Българската хранителна банка, предава bTV.

От октомври насам броят на хората, които организацията подкрепя, се е увеличил с над 60%. Така нуждаещи се от подобно подпомагане у нас вече са над 1,5 млн. души.

В същото време, продължава да няма точни данни за унищожените продукти. Счита се, че в страната ни годишно се изхвърлят около 600 хил. тона храна.

Производители на яйца искат помощ от държавата

С 30% пък са поскъпнали яйцата у нас от началото на годината. Причина за повишението отново са увеличените цени на електроенергията, горивата и фуражите, отбелязва БНТ.

От бранша очакват производителите да намалеят и настояват за адекватна помощ от страна на държавата.

"Средата на 21-ва година бавно и постепенно, знаете, всички енергоизточници, всички суровини започнаха да поскъпват. Това се усети на вътрешния пазар, както и на международния пазар от пролетта на 2022", спомня си Иван Ангелов. По-голямата част от продукцията му се изнася за страни от Западна Европа.

COVID пандемията и войната в Украйна са факторът за повишението на консумативите в яйцепроизводството, обясняват и от Асоциацията на промишленото птицевъдство. Не изключват поскъпването да продължи и през следващата година.

Според данните на асоциацията всеки ден в България се произвеждат около 5 милиона яйца. Консумацията дневно достига до три милиона, а останалата част се изнася. За разлика от други страни, у нас недостиг на яйца у нас не се очаква.

Според проучвания на асоциацията 10% от промишлените производители у нас ще преминат към друга сфера или ще се откажат от бизнеса, тъй като в момента работят на загуба. Затова настояват държавата да осигури кризисно подпомагане

"Първият текущ проблем в последните 5-7 години, това е инфлуенцата по птиците. Тук мисля, че държавата все още е длъжник на българските производители", казва Иван Ангелов- собственик на ферма за производство на яйца.

Производителите очакват реални европейски програми за подкрепа.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    3
    Иван
    Сега пьк Радев,виновен!!Ами управлението на престъпниците ГЕРБ,виждате до кьде ни доведе,години наред,мамят,льжат и крадат!!!
  • 2
    2
    Време е за импийчмънт
    Така ще е, защото имаме за президент още един русофоб, който предаде и продаде България! Натиква ни в евро зоната, без да ни пита нас - СОБСТВЕНИЦИТЕ НА БЪЛГАРИЯ! Ние сме собствениците на България, а този продажник румен радеф ни въвлече в още по-голяма мизерия и глад! Вече разбрахме, че русофоб румен радеф е същият продажник като останалите русофоби във власта! А уж русофобникът румен радеф се бори с герб, а бръкна и той в кацата с меда и седна на евроатлантическата трапеза, продавайки МАЙКА БЪЛГАРИЯ! Пари за българите няма, но румен радеф всяка година заделя 3 000 000 000 лева за чертежи, вместо да се влеят в икономиката, този продажник ни въвлече във военен конфликт! Импийчмънт искаме вече! До гуша ни дойде от продажници! Искаме си българския лев, не искаме нито евро, нито шенген! Ако русофоб румен радеф толкова ги иска - да напусне поста, да напусне държавата и да си живее в чужбина при господарите в шенген и с евро в банковите му сметки, защото нашите банкови сметки са несъразмерни спрямо тези на продалите България!
  • 8
    1
    Hop
    Прошуто и хамон са с 25% по ниска цена от луканка произведена в България. Кашкавала струва колкото ементал. Как да подкрепя българското? Спекулантите ли?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари