Българите в Берлин зоват: Стойте си вкъщи, терористът е на свобода

0

"Стойте си вкъщи, бъдете внимателни и избягвайте места с много хора“.

Този призив разпространиха във Фейсбук българи, живеещи в Берлин, часове след като терорист се вряза с откраднат камион в коледен базар на една от централните улици на германската столица. Нашенците са силно разтревожени и от това, че атентаторът до късно снощи все още не беше задържан и затова предупреждаваха в социалните мрежи хората да са по-бдителни. Подобен призив бе отправен и от немската полиция, която разпространи апел към гражданите за предоставяне на информация, която да доведе до по-бързото залавяне на терориста.

Страхът сред живеещите в Берлин е усетила и българската актриса София Кузева, която разказа, че в първите часове след нападението улиците на немската столица са били полупразни, цитирана от Монитор.

Движение има, но всички са забързани, сериозни. Затворихме се, край. Останахме по къщите“, описа ситуацията актрисата, като обаче подчерта, че в този момент е много важно

хората да не не позволят на терористите да осъществят целта си

да откраднат свободата им чрез насаждането на страх.

Паниката беше невероятна. Отначало не се стреснах, когато видях репортажите по новините, защото мислех, че дъщеря ми Криста не ходи по този маршрут, но после се сетих, че тя ми каза, че отива до Западен Берлин и това е точно там“, разказа още Кузева. Тя допълни, че в крайна сметка дъщеря й и приятелите й се отказали да ходят на коледния базар, отишли са малко по-нататък, на 500 метра от мястото и са започнали да четат по телефоните си какво се е случило.

В един момент са ги предупредили полицаите, че е хубаво да не се разхождат свободно в района, да отидат на сигурно място и те се приютили в дома на техен съученик, който е бил най-близо. Дълго го обсъждахме как да се върне и през нощта взех едно такси и я прибрах“, разказа още известната българска актриса.

Часове след атентата пък бе задържан мъж, който първоначално бе обявен за извършител на нападението, но в последствие се оказа, че той няма участие в кървавото меле. Според данните на разследващите 23-годишния мъж, който се представял с името Навед, е минал през Балканите срещу 5000 евро. Той бил родом от пакистанския град Тубат. В края на 2015 година влязъл в Германия. Смята се, че той е бил прекаран през т.нар. Балкански маршрут, който минава и през България. Според службите цената за това е била около 5 хил. евро, прибрани от каналджиите. Разследващите обаче

не изключват и истинският нападател да е използвал същият маршрут

Затова до вчера всички държави членки, за които се знае, че са подложени на мигрантски натиск, са предавали информация на немските си колеги.

България е била една от тях. От ДАНС обаче отказаха да коментират дали Навед е минал през страната ни с мотива, че това създава негативна нагласа към България. Освен това данните били секретни. Според публикации в чужди медии Навед е минал или през страната ни или през Гърция, за да стигне до Австрия, а от там в Германия. Маршрутът му тепърва ще се изяснява.

Същевременно германските специални сили извършиха обиск в бежанския център, разположен в закритото берлинско летище Темпелхоф. Според тях в този бежански център е живял Навед. Разпитани са четирима млади обитатели на бежанския център.

Вътрешният министър в оставка Румяна Бъчварова вчера също не пожела да коментира информацията за преминаването на Навед през Балканите. Тя обаче обясни, че в антитерористичния център у нас постоянно се получавали данни за радикално настроение ислямисти, които правели опити да минат през страната ни и да стигнат в Западна Европа. Бъчварова обаче беше категорична, че за България няма реална опасност от терористични актове.

Източник: МОНИТОР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари