Българинът е финансово неграмотен

0
Българинът е финансово неграмотен
Снимка: Дарик

Българинът все още остава финансово неграмотен и не управлява добре своите финанси. Това заяви в предаването “На Ръба” 4-7 на “Канал 3” пред водещата Бисера Илиева Борислав Христов – член на Асоциацията на колекторските агенции в България.

Не може човек, който тегли пари, за да си купи смартфон за 1500 лв., да се оплаква от „дребния шрифт“ в договорите“, коментира Христов. Според него хората трябва да се научат какво е „първа необходимост“.

Никой не се нуждае от кредит за плазма. По-добре човек да кара по-евтина кола, отколкото такава, каквато не може да си позволи. Скъпото не осигурява статус. През 2007-2008 година хората купуваха всичко на кредит. После дойде кризата и българите започнаха да теглят кредити за нещата от „първа необходимост“ - медицински разходи и ремонти. Все по-популярен става и бързият кредит „до заплата“, обясни тенденциите Борислав Христов.

Преди българите искаха помощ от приятели и роднини – ставаше дума за суми от порядъка на 200-300 лева. Но сега и те не разполагат със средства. Затова хората теглят бъзри кредити. Някои длъжници действат като щрауси – заравят си главата в пясъка и си въобразяват, че няма проблем. Но задължението си съществува и най-добрият вариант е постигането на споразумение. Банките и телекомите реално нямат интерес да съдят длъжниците си”, каза представителят на колекторските фирми.

Източник: Факти.бг
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари