Българин тръгна с колело от Берлин за връх Шипка

2

За 10 дни Тодор Андреев ще измине 2000 километра, ще спира само нощем.

26-годишният българин Тодор Андреев тръгна в четвъртък с колелото си от Берлин за връх Шипка. Той ще се бори за рекорд на “Гинес”, преминавайки 2000 километра за 10 дни. Планът му е навръх 3 март да е на върха, пише 24 часа.

“Правя това, защото искам българите да се обединяват и около положителни каузи. За да видят българите в родината ни, че и емигрантите милеят за България”, заяви той. Тодор бе изпратен от свои сънародници от площад “Александърплац” в германската столица сутринта на 21 февруари. Въпреки ледения дъжд българите от фолклорен състав “Сборенка” извиха хоро точно под прочутия часовник на площада, в което се включи и колоездачът.

По пътя си Тодор ще премине през 10 столици. Планирал е да кара на ден по 200-300 километра, като първата му нощувка ще е в Чехия. В България ще влезе през Гюешево.

“Никога не съм качвал Шипка с колело и реших да го направя точно за 3 март”, разказа още колоездачът. Той е роден в Шумен и завършва художествената гимназия в Казанлък. В Германия е от четири години и има своя търговска фирма.

На изпращането му специално дойдоха и двамата вундеркинди – пианистите Хасан и Ибрахим Игнатови. Те живеят от 6 месеца в Берлин, където бяха приети извънредно в музикална академия “Ханс Айслер”, макар че са само на 15 години. Водят се младши студенти – такива академията приема по един годишно.

“Свирят по три- пет часа на ден. Програмата им е пълна с концерти – за 6 месеца имаха 7 участия, до края на годината всичко е запълнено. Това е нужният път, който трябва да извървят всички големи музиканти и съм доволен и горд, че “Ханс Айслер” им дава такава възможност”, сподели баща им Денис Игнатов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари