Българи строят в Европа за 2500 лв.

1
Бум на обявите за работа в чужбина за строители отчитат от родните посреднически фирми
Бум на обявите за работа в чужбина за строители отчитат от родните посреднически фирми

Бум на обявите за работа в чужбина за строители отчитат от родните посреднически фирми. „Досега се търсеха основно кадри в сферата на хотелиерството, но забелязваме сериозно търсене на строители, заяви управителят на посредническа фирма за работа в чужбина Марин Караиванов. В момента в портала за търсене на работа в Европа Eures са заявени над 100 свободни места за строители. В Литва се търсят предимно общи работници и хора, които поставят  изолация. Изискването е да имат поне 2-годишен опит и да са с основни познания по английски или руски език. „Тези оферти дават шанс на хората над 40 г. заради изискването да владеят руски език”, обясниха от Агенцията по заетостта.

В Германия обаче заплащането на строителите е почти двойно. Немски фирми търсят работници с умения от изграждане на основи до електротехници. Възнагражденията варират от 1900 лв. до 2500 лв., като част от работодателите поемат не само настаняването, но и храната на служителите.

В Малта се търсят предимно заварчици които получават малко над средната заплата за страната – 1500 лв. „Много малко заварчици заминават на гурбет, защото в България също има голямо търсене на тези кадри и заплатите не са никак лоши”, твърди Караиванов.

Безспорно най-търсени в Европа са нискоквалифицираните кадри. Няколко фирми в Словакия търсят шивачки за постоянна заетост. Минималната заплата, която ще получават шивачките, при условие че не са изпълнили зададената им норма, е 740 лв. В случай че работничките имат опит и шият по-бързо, могат да си докарват до 1500 лв. Работодателите осигуряват квартира и обяд за служителите.

Миналата година словашки фирми отново търсеха български кадри но предложението им не се радваше на особен интерес. „Основната заплата, която предлагат, е ниска. Това не мотивира хората да оставят семействата си, за да заминат на гурбет”, обясни собственикът на фирма - посредник за работа в чужбина, Димитрина Арнаудова.

От Агенцията по заетостта отчитат, че най-сериозно търсене от страна на родните гастарбайтери има в сферата на земеделието. Тази пролет испанска ферма търси 150 жени за ягодоберачки.

Предлага им заплащане между 1700 лв. и 1900 лв.

Двете изисквания към кандидат-гурбетчийките е да са между 25 и 45 години и да имат опит със селскостопанска работа. Заминаването за Испания е за сметка на работниците, а ако жените решат да останат до края на сезона, връщането в България ще е за сметка на работодателя. Испанската фирма осигурява квартира и храна за служителите си, така че единствените разходи на ягодоберачките ще са за джобни. Според данни на Агенцията по заетостта годишно около 700 нашенци избират да се трудят по испанските ниви.

В Португалия набират берачки на малини и къпини, но за по-ниско възнаграждение – 1020 лв. Допълнително гурбетчиите ще получават по 4 евро за храна на ден, а за най-трудолюбивите се обещават и бонуси между 70 и 200 евро. „Има голям интерес към тези оферти, защото почти няма изисквания към кандидатите”, обясняват от агенцията.

Източник: МОНИТОР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари