Българи продават децата си в чужбина, за да работят като джебчийки

0
Схемата работи от поне година в най-малко 3 държави на два континента
Схемата работи от поне година в най-малко 3 държави на два континента Видео: NOVA

През пролетта на 2018 г. испанската полиция задържа 41 българи - част от престъпна група, контролираща бизнес с кражби и плът в Испания.

Разследване на NOVA показва, че същата схема работи от поне година в най-малко 3 държави на два континента. Цената на децата, които се търгуват, зависи от уменията им в кражбите. На ниските нива в криминалната йерархия участват и непълнолетни момичета, които според испанската полиция са продадени от родителите си за между 20 000 и 30 000 евро.

Репортерът Владислава Тричкова и операторите Емил Александров и Георги Георгиев тръгнаха по следите на групата, за да заснемат как работи престъпната схема както в България, така и в Испания.

Общото между децата е, че живеят в Испания легално – напуснали са страната ни с безсрочни пълномощни от родителите си. В документите обаче не е посочено име на придружител. Жертвите са от различни градове в България - Ямбол, Бургас, Велико Търново, Плевен, Перник, Стара Загора.

Шефът на групата, уличена в трафик на жени за проституция и кражби, е Методи Борисов. Живее в Испания от 17 години. Той осигурява и квартирите, в които живеят крадлите. Апартаментите са окупирани. Те са собственост на банки, тъй като хората, които са искали да ги купят, не са покривали редовно вноските си за лизинг.

Момичетата плащат дори наем за ползваните квартири. В някои от тях живеят по 20 души, като се редуват – докато половината са на работа, другата половина си почива в съответния апартамент. След това се сменят.

Пред камерата застава една от джебчийките, която разказва защо е заминала и как от ученичка в българско училище се е оказала част от един неподозиран чужд свят. За първи път ще говорят родители, които според испанската полиция, са продали децата си. Зрителите ще видят и организаторите, които окупират не само живота на жертвите си.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари