Бай Гаьо си остава бай Ганьо, дори и в Лувъра

1
Вместо най-сетне да се почувстваме горди от уникалната изложба, ние се занимаваме с командировъчните до Париж
Вместо най-сетне да се почувстваме горди от уникалната изложба, ние се занимаваме с командировъчните до Париж

Българите сме царе в омаскаряването, доказа и последния евтин скандал около изложбата на тракийското злато в Лувъра. Вместо най-сетне да се почувстваме горди, че родни съкровища са изложени до Мона Лиза в най-популярния музей в Европа, започнахме да пресмятаме колко излиза едно командировъчно до френската столица, кой се възползвал от него и защо точно той. С един пошъл скандал изместихме истински голямата новина - че в момента културата ни е в центъра на света! Бай Гаьо си остава бай Ганьо, дори окъпан в светлините на Лувъра.

Явно щяхме да сме по-доволни, ако маската на Терес и златния венец пътуваха натоварени на баничарка разстояние от България до Франция. Вместо тържествено откриване на изложба пък, организаторите трябваше да спретнат другарска почерпка за всички критикари. На които им се досвидяха държавните пари за достойното представяне на една наистина уникална, но за съжаление, слабо позната колекция. Сега в Лувъра златото на траките ще бъде забелязано от всички световни музеи и като нищо след година ще се отзове в Ню Йорк или Токио.

Само че плюещите това не ги интересува, те са готови заради жалките 30 евро командировъчни да хвърлят помия върху всяко престижно културно събитие, на което не са били поканени. Да се преструват на неподкупни патриоти, загрижени за разпределението на парите от бюджета. На безстрашни търсачи на истината, които на всяка цена трябва да помогнат само на своята истина да тържествува. И в цялата тази какафония гласът на историци, археолози, интелектуалци изведнъж замлъкна за сметка на кресливия вой на неспециалистите. Затова може и французите, и българите и всички останали ценители да не разберат колко важни за световната култура са изложените в Лувъра експонати.

На целия хор от поредните протестъри искам да разкажа за моите съученички от Класическата гимназия, които поради едно или друго стечение на обстоятелствата живеят от години в Париж. Всички те са момичета от добри семейства, интелигентни, с хубави кариери и чудесни съпрузи и деца. Също така са истински патриотки, които никога не се срамуват да казват, че са родени в България.

Досега произхода им винаги се свързваше с безбройните крадли и просяци по улиците, с проститутките в Тулонския лес и ромите с биваците в центъра на големи френски градове. Най-сетне приятелките ми имат шанс да покажат, че България не е само престъпност и трафик на жива плът, но и култура. При това по-стара от галите и по-напреднала от ентруските. Затова нашенките си сложиха най-хубавите рокли и отидоха на откриването в Лувъра горди. Само че като погледнали българските сайтове и вестници след церемония им догорчало. Вместо фанфари и Терес - караница за пари и кой на кого бил приятел.

Затова нека дадем шанс на съкровищата на тракийските царе да блеснат подобаващо, вместо да ги стъпкваме с дребнотемие. Те са преживели 24 века, нека не ги убиваме с плювни сега.

Източник: Всеки ден
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари