БАБХ констатира вторично огнище на птичи грип в Генерал Тошево

0
66 000 пилета ще бъдат умъртвени
66 000 пилета ще бъдат умъртвени

66 000 пилета ще бъдат умъртвени

Българската агенция по безопасност на храните констатира вторично огнище на инфлуенца А (грип) по птиците в Генерал Тошево. Вирусът е установен след извършен официален надзор във връзка с констатирано първично огнище. Засегнат е друг производствен обект, който е технологично свързан с констатираното първично огнище. Той отново се намира в землището на Генерал Тошево и в него се отглеждат около 66 000 подрастващи птици.

Издадена е заповед на изпълнителния директор на БАБХ за обявяване на мерки за контрол във връзка със заболяването в обекта, въз основа на която предстои умъртвяване по хуманен начин на заболелите и контактни птици. Целта е ограничаване и недопускане на разпространението на болестта на други територии.

От Агенцията продължават извършването на епизоотично проучване и проследяване на движенията на домашни и други птици, яйца, продукти и странични животински продукти, добити от тях, фураж за птици и на транспортните средства, свързани с технологичния процес в обектите.

Напомняме, че птиче месо и продукти, добити в обект, в който е установено огнище на инфлуенца по птиците, не представляват опасност за човешкото здраве при спазване на хигиенните правила за обработка на храни в домакинството.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари