Баба Денка със сълзи в очите се раздели с трите си прасета

1
Прав е Слави Трифонов, като казва: „Няма такава държава“. България е красива, но с фалшиви управници
Прав е Слави Трифонов, като казва: „Няма такава държава“. България е красива, но с фалшиви управници Снимка: Галина Георгиева / Борба

Наложило се със съпруга й да купят фризер, в който да съхраняват месото.

КАТО ГОЛЯМА ТРАГЕДИЯ ОПИСВА 65-ГОДИШНАТА ДЕНКА ОТ ГОРНООРЯХОВСКОТО СЕЛО ВЪРБИЦА ПРИНУДИТЕЛНОТО УМЪРТВЯВАНЕ НА ПРАСЕТАТА в радиус 20 км от свинекомплексите заради африканската чума, пише вестни Борба.

Пенсионерката до вчера отглеждала в двора си три прасета. Осъзнала, че няма да издържи на гледката съпругът й да заколи животните пред очите й, затова отишла на работа. Тя продава зеленчуци на кооперативния пазар във Велико Търново от няколко години, но в понеделник посрещаше клиентите разплакана.

„Много съм разстроена заради животните ми. Нашите управници ни нанасят тежък удар с това безумно решение да убием прасетата си и да имаме кървава Коледа през лятото“, казва Денка.

Възрастната жена сподели, че от 50 години гледа прасета и това се е превърнало в част от ежедневието й. Всяка сутрин, като се събуди, първо отивала при животните, за да ги нахрани и да направи всичко, което е необходимо. Вечер, преди да си легне, също непременно се отбивала при тях, за да види, че всичко в кочината е наред.

„Наложи се да убием трите си прасета, които са по около 70 килограма. Не са идвали да ни проверяват, но се консултирахме с ветеринар и го послушахме. По-добре да си приберем месото ние, отколкото да ни го вземат и да ни глобят с до 1000 лв.“, размишлява старицата.

Проблем се оказало недостатъчното място за съхранение на месото и затова семейството се принудило да отдели пари от скромните си пенсии, за да си купи втори фризер. Денка не вярва, че държавата ще изплати компенсация за убитите животни.

„Това е лъжа, прах в очите на хората! Не им искам парите! Искам си животните. Колкото и да плача и да се съпротивлявам, знам, че срещу ръжена не се скача. Прав е Слави Трифонов, като казва: „Няма такава държава“. България е красива, но с фалшиви управници“, отсича категорично пенсионерката.

През сълзи нарежда, че заради лошото управление на страната децата й са били прокудени да търсят реализация в чужбина, и казва, че у нас няма бъдеще за никой отрасъл.

„Ще унищожат селското стопанството, за да може да се задоволят нечии чужди интереси. И какво сега – прибрахме месото във фризера, но то като стои толкова време замразено, ще има вкус на старо. Така, вместо да се храним с чисто и хубаво месо, ще купуваме от магазините вносно на два пъти по-висока цена“, твърди баба Денка.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари