Азербайджан е готов да купи „Лукойл“

0
Тази година през април азерската държавна петролна компания SOCAR откри офис в София
Тази година през април азерската държавна петролна компания SOCAR откри офис в София Снимка: БГНЕС

Тази година през април азерската държавна петролна компания SOCAR откри офис в София

Баку е готов да разгледа възможността за закупуване на нефтената рафинерия "Лукойл Нефтохим Бургас" в България, ако получи конкретно предложение, пишат редица азерски, руски и украински медии, предаде БГНЕС.

През септември 2023 г. българският парламент одобри постепенното спиране на вноса на руски петрол. Въпреки че България и няколко други държави от ЕС получиха изключение от забраната за внос на руски петрол до края на 2024 г., депутатите гласуваха за ограничаване на използването на суровини от Русия в рафинерията на "Лукойл" до 80% до края на 2023 г. и за пълния му отказ до октомври 2024 г.

Впоследствие България въведе 60% данък върху печалбата за рафинерията в Бургас, като ставката трябваше да се намали до 15% едва след продажбата на актива. Заводът се нуждае от инвестиция в размер на 500 млн. евро за модернизация, за да може да преработва по-леки неруски сортове петрол.

"Ако бъде направено предложение за закупуване на петролната рафинерия в Бургас, SOCAR (Държавната петролна компания на Азербайджан) и нашето правителство са готови да го разгледат", заяви посланикът на Азербайджан в София Хюсеин Хюсеинов пред Евронюз.

Дипломатът допълни, че за обсъждане по същество трябва да има конкретно предложение, "каквото засега няма".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    2
    русенец
    Азерската държавна компания продава четири пъти повече газ отколкото добила.:) Зад нея стои Газпром. С нефта не знам как е,1 но не вярвам да е особено по-различно. Помогнахте на руснаците да прилапат от активите на Лукойл.
  • 7
    1
    фена на Путин
    Президента на Азерите беше ония ден с лична визита при Путин на 4 очи. Познайте колко Азерски ще стане Лукойл. Либерални хомосексуални нищожества.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари