Автошколите въстават срещу ДАИ

0
Те започват подписка срещу изискването теоретичните изпити да се провеждат само в центрове на ДАИ
Те започват подписка срещу изискването теоретичните изпити да се провеждат само в центрове на ДАИ

Автошколите започват подписка срещу изискването теоретичните изпити да се провеждат само в центрове на ДАИ.

Според представителите на бранша, готвените по-строги мерки и шумозаглушени изпитни терминали няма да намалят корупцията и преписването, защото проблемите са именно в Автомобилна администрация, пише Дарик.

Освен това школите са вложили по няколко хиляди лева в оборудване на изпитни зали, които вече няма да могат да се използват.

От 1 август теоретичният шофьорски изпит ще може да се провежда само в шумозаглушени изпитни терминали, разположени единствено в офисите на ДАИ в страната. Тези мерки обаче ще имат само моментен ефект, смята председателят на Съюза на автомобилистите Емил Панчев:

"По този начин се обявяват инструкторите за корумпирани. А всички проблеми досега, които научи обществото, са в ДАИ, а не в учебните кабинети, в които се изпитва. Не се прави генералната промяна, а именно - изваждането на изпита от държавата".

Голяма част от автошколите в страната са направили сериозна инвестиция в размер на няколко хиляди лева, за да оборудват изпитни кабинети, които да отговарят на изискванията на ДАИ. След няколко месеца обаче те ще останат напълно неизползваеми, каза Красимир Георгиев от Асоциацията за квалификация на автомобилистите в България:

"Повечето хора инвестираха, теглиха кредити и закупиха учебни центрове според действащата нормативна уредба. Хвърлихме пари, оборудвахме кабинети, видеонаблюдение, сменихме дограми и др. Сега се оказва, че това ще пустее".

Автошколите готвят подписка срещу промените в провеждането на листовките. Те настояват още изпитването и на теория, и на практика да не се извършва от ДАИ, а от частна независима фирма, избрана с конкурс, защото това е единственият начин, по който ще се сложи край на корупционните практики в сектора.

Източник: DarikNews
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари