Автобус-амфибия ще превозва пътници през река Дунав между Румъния и България

8
Автобусът е на стойност около 900 хиляди евро и е закупен от Унгария
Автобусът е на стойност около 900 хиляди евро и е закупен от Унгария

Автобусът е на стойност около 900 хиляди евро и е закупен от Унгария

Автобус-амфибия ще превозва пътници през река Дунав между Румъния и България. Автобусът е закупен от окръжния съвет на Кълъраш в рамките на проект по програмата ИНТЕРРЕГ Румъния-България V-А. Това съобщи Богдан Мушат, ръководител на съвместния секретариат в Регионалния офис в Кълъраш за трансгранично сътрудничество за границата Румъния-България, на първата трансгранична конференция по проект "Европа на Балканите: Общо бъдеще". Конференцията се провежда днес в пресклуба на Българската телеграфна агенция (БТА) в Букурещ, а участниците в Националния пресклуб на БТА в Русе участват във форума онлайн.

Автобусът е на стойност около 900 хиляди евро (4,57 млн. леи) и е закупен от Унгария, където от 2009 г. се движат подобни превозни средства-амфибии в река Дунав и предлагат на туристите атрактивно пътуване, съобщиха румънски медии, когато през ноември миналата година бе направен успешен тест на превозното средство. Според информацията в румънски медии подобен автобус се използва и в Португалия, но в случая на Румъния автобусът-амфибия ще изпълнява ролята на ферибот само за пътници между Кълъраш и Силистра.

Превозното средство е наречено Frog Bus и разполага с 35 места. Автобусът е закупен в рамките на проекта „Подобряване на безопасността на корабоплаване по река Дунав в трансграничния район Кълъраш-Силистра“.

На трансграничната конференция днес в Букурещ Богдан Мушат представи резултатите от два съвместни проекта по програмата ИНТЕРРЕГ Румъния-България V-А - за подобряване на безопасността на корабоплаване по река Дунав в трансграничния район Кълъраш-Силистра и за развитие на поречието на река Дунав за по-добра свързаност на еврорегион Русе-Гюргево с паневропейския транспортен коридор №7.

Общо 11 километра водни пътища са изградени и подобрени в рамките на първия проект, който включва инсталиране на маяци в 5-километров участък на ръкава Борча на река Дунав, нови речни гари в Кълъраш и Силистра, съвременни зони за отдих и развлечения по крайбрежието. В рамките на проекта община Кълъраш е закупила автобуса-амфибия, а от българска страна е закупен електрически катамаран, разказа Мушат.

По втория проект за развитие в еврорегион Русе-Гюргево са постигнати 8 км подобрени вътрешни водни пътища, изпълнена е рехабилитация на кея на пътнически терминал Русе и са подобрени навигационните условия на три корабни места. В румънската част е изграден кей и е развита зоната около канала „Свети Георги“, а крайбрежието е превърнато в приятна зона за отдих и развлечения, посочи ръководителят на съвместния секретариат в Регионалния офис в Кълъраш за трансгранично сътрудничество за границата Румъния-България.

Проектът "Европа на Балканите: Общо бъдеще" се изпълнява от БТА с подкрепата на Европейската комисия и надгражда вече осъществения проект "Европа в България: Общо бъдеще". Сред целите на проекта са: по-добро разбиране на ролята на политиката на сближаване, вкл. на Балканите; повишаване на осведомеността за проекти, финансирани от ЕС чрез Кохезионната политика; насърчаване на открит диалог за резултатите от изпълнението ѝ на местно ниво, както и на гражданското участие по въпроси, свързани с политиката на сближаване.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    16
    Roma bene
    https://www.youtube.com/watch?v=TO_pyCG29_4 Братята румъни направо сцепиха мрака.
  • 4
    15
    Русе-Силистра-Варна
    От Русенски кей скок надолу с главата и до силистра.От там по канала Силистра-Варна и айде на Черното Море.Може и по Русенски Лом срещу течението до Разград.Последна спирка "Хювефарма".По един аналгин,кафе и обратно
  • 2
    14
    Към пътниците с автобуса
    Приятно пътуване и честито къпане.
  • -3
    13
    Абе
    Казал им някой че са романоговоряща етническа група и о ужас.Не че няма истина ама мамалигарска работа.Франкофония е имало там.Триумфални арки и т.н. Румънска работа.
  • 3
    12
    Ивелина Копчева
    Капитанът на автобуса амфибия ще бъде Пенчо Милков няма от какво да се боите и плашите ще сте в сигурни ръце.Всичко ще е наред моля ви се няма повод за притеснение.ПЕНЧО ще ни спасява Човекът Амфибия е на линия винаги.Радвам се че имаме такъв уникален идиот наречен КМЕТ на Село Русе.Бравас.Поздравления.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари