Австралийските власти призоваха хиляди хора да напуснат домовете си

1
Има голяма опасност от наводнения
Има голяма опасност от наводнения

Има голяма опасност от наводнения

Австралийските власти призоваха днес хиляди хора в северната част на щата Куинсланд в Северна Австралия да се преместят на по-високи места поради опасност от големи наводнения, причинени от проливните дъждове, предаде Ройтерс.

Според местните власти в някои предградия на град Кернс, популярна туристическа дестинация с население около 170 000 души, се очакват сериозни наводнения.

"Жилищата в тези райони могат да се наводнят още повече заради приближаването на високи вълни и продължаващите валежи. Жителите трябва да се преместят на по-високи места още сега", съобщиха щатските аварийни и противопожарни служби на Куинсланд на своя сайт, предупреждавайки за извънредни ситуации в някои части от северната част на щата.

Наводненията са съпътствани от проливни дъждове, предизвикани от тропическия циклон "Джаспър", който връхлетя региона по-рано тази седмица, оставяйки десетки хиляди местни жители без електричество и наложи евакуацията на мнозина.

Австралийската метеорологична служба прогнозира "опасни и животозастрашаващи наводнения" в град Кернс и заяви, че по-късно днес нивото на придошлите води може да надхвърли отбелязания през 1971 г. предишен рекорд от 4,1 метра. Според местна аварийна група в града редица домове, сгради, пътища и мостове вече са били наводнени, като е възможно в района да бъдат прекъснати електрозахранването, водоснабдяването, телефонните услуги и да се стигне до проблеми с канализацията. Според метеоролозите проливните дъждове ще продължат и през днешния неделен ден, като ситуацията се следи отблизо.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари