Авиоексперт: Русе е интересен проект

7
Прогнозните цени на билет за полет Русе-София е 50-60 лeld
Прогнозните цени на билет за полет Русе-София е 50-60 лeld Видео: Bloomberg

Има потенциал да пътуваме с вътрешни полети из България от Русе и Пловдив

Тодор Иванджиков, авиоексперт и председател на АБАИ и Янко Иванов, представител на авиокомпания Gullivair коментираха пред Bloomberg TV Bulgaria 

Русе и Пловдив имат потенциал да развият летищата си за вътрешни полети, около това мнение се обединиха Тодор Иванджиков, авиоексперт и председател на АБАИ (Асоциация на българската авиационна индустрия) и Янко Иванов, представител на авиокомпания Gullivair, в интервю за репортера Красимир Чешмеджиев.

В началото на месеца служебният министър на транспорта Георги Тодоров каза, че перспективите пред Летище Пловдив са огромни. Само няколко седмици по-рано процедурата за концесия на летището бе прекратена, а по-думите на министъра причината е липса на интерес.

От думите на Тодор Иванджиков стана ясно, че процедурата е била прекратена, тъй като условията, които бяха поставени за тази концесия, бяха актуални преди пандемията. Министерството на транспорта трябва да преоцени концесията, да се направи нова стратегия и да пусне нова процедура. Летището има потенциал, но условията трябва да отговарят на сегашната действителност, смята той.

Предишната процедура беше спечелена от китайската компания HNA Airport Group, но те се отказаха, тъй като седмици преди да подпишем, техният изпълнителен директор загина във Франция. HNA Airport Group продаде дяловете си в Deutsche Bank, тъй като бяха най-големият акционер там.

Иванджиков е на мнение, че Летище Пловдив може да се развива като карго и пътническо летище.

"Около Пловдив има ж.п. линия и автомагистрали. Има потенциал и като low cost летище за един град, който се развива през последните години в областта на бизнеса, има история и спа центрове, лозя и винарни, с които да може да привличаме туристи".

Компаниите, които имат интерес към летище Пловдив, са Ryanair, Wizz air, както и турски и израелски авиолинии.

Тодор Иванджиков смята, че за да се превърне Летище Пловдив в конкурентно, трябва да се свърже центъра на града с летището. Общината и държавата могат да помогнат с удобен транспорт. В последните няколко години община Пловдив направи добър път между града и летището.

В същото време авиокомпанията Gullivair официално е обявила желанието си да развива дейност на Летище Русе край село Щръклево.

Русе е интересен проект, тъй като през последните 20 г. летището не се използва по какъвто и да е било начин. Хубавото е, че е общинско, като общината има интерес да помогне на своите жители за по-нормален транспортен достъп до София“.

Община Русе има намерение да спаси летището, което е в добро състояние, като може да започне да действа. Нашата идея е проста. Русе се намира на 300 км. от София, но е труднодостъпно с автомобил. Стандартният полет от Русе до София би отнел около 30-40 мин“, добави Янко Иванов.

Иванов обясни, че голяма част от цената на билета се формира под формата на летищните такси, които са от общината в Русе и новият концесионер на Летище София. Ако тези две такси са разумни и смислени, това би довело до реална цена в размер на около 50-60 лв. за полет. Авиокомпанията използва най-съвременните, като разходът на гориво е минимален.

Прогнозните цени на билет за полет Русе-София е 50-60 лв.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Ставам все по привлекателна за мъжете! Вече имам 200 буркана лютеница и 400 литра ракия!

Харесай Дунавмост във Фейсбук