Атина е под блокада на тракторите

0
Гръцките фермери искат субсидиране на консумативи и фуражи
Гръцките фермери искат субсидиране на консумативи и фуражи Снимка: БТА

Гръцките фермери искат субсидиране на консумативи и фуражи

Атина е под блокадата на тракторите днес. Тази вечер там се провеждат мащабни протестни митинги на недоволните фермери. Демонстранти пристигнаха в гръцката столица по суша и с фериботи от цялата страна. Блокирани са и много пътища в Гърция.

Днес е големият протест, както тук го наричат - Гнева на тракторите. Това е митинг на гръцките земеделци, които повече от месец са по пътищата и протестират. Трактори от различни райони са пред парламента, с десетки автобуси пристигнаха земеделци от цялата страна, с фериботи, има представители от всички гръцки острови. На място са и синдикатите, както и опозицията, предава .

Христос, фермер: "Миналата година беше катастрофална за фермерите, не произведохме грозде, нито зехтин, произведохме малко памук, но той беше изкупен на безценица."

Първоначално започнаха някакви преговори с аграрния министър, но земеделците видяха, че от тези преговори няма никакъв резултат. Последва среща с премиера Кириакос Мицотакис и бяха направени някакви отстъпки в полза на фермерите, но те казаха, че това е капка в морето.

Исканията на фермерите преди всичко са за таван от 7 евроцента за цената на тока на киловатчас, а правителството им намали цената на 9 евроцента, което според тях отново е много скъпо. Искат субсидиране на консумативи и фуражи, като цената им да бъде без ДДС, искат пълно обезщетение на 100 процента на щетите от природни бедствия, защото правителството им даде недостатъчно средства.

И нещо много важно по отношение на европейската политика - гръцките фермери казаха, че искат да се преразгледа общата селскостопанска политика на ЕС и да се защитят местните производители по някакъв начин срещу тази евтина стока, която се внася от чужбина, а гръцката стока поради високите цени, данъци и разходи не е конкурентоспособна.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 8
    1
    А-а-а-а-а-а!
    Ама как така?!! Нали животът в €врогейския съюз е цветя и рози?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари