Атанас Зафиров: БСП има амбицията за формиране на силен ляво-център-патриотичен блок

0
В европарламента трябва да има българи, които защитават преди всичко националния интерес и могат да казват и "не", смята той
В европарламента трябва да има българи, които защитават преди всичко националния интерес и могат да казват и "не", смята той Снимка: Атанас Зафиров Зафиров / Facebook

В европарламента трябва да има българи, които защитават преди всичко националния интерес и могат да казват и "не", смята той

На първото заседание на Националния съвет на БСП след местните избори ще бъде направен анализ на резултатите и политически насоки за работа с местната власт. Основна политическа задача пред БСП за 2024 г. са предстоящите европейски избори. Годината е и отчетно-изборна за партията.

Прекалено рано е да се коментират имена за евродепутати, заяви в ефира на БНР Атанас Зафиров, заместник-председател на парламентарната група на БСП. Той съобщи, че през април ще бъде прякото утвърждаване на кандидатите за членове на Европейския парламент.

В отговор на въпрос ще се разделят ли някои от сегашните евродепутати, излъчени от БСП, с кандидатурите си за следващия евровот, Атанас Зафиров отбеляза:

"Големият проблем не е в личностите и имената. Проблемът е, че голяма част от групата гласува в разрез с колективните решения на партията. Мога да дам много примери – санкциите срещу Русия, оръжията за Украйна, Истанбулската конвенция, джендър политиката и много други подобни гласувания, които са в пълен противовес с взетите колективни партийни решения и няма как да бъдат добра референция за работата на тези евродепутати. По-голямата част от тези хора не могат да бъдат представители на БСП. Те доброволно се изключиха от партията и гласуват в противовес с нашите партийни решения".

Във връзка с отношенията между ПЕС и БСП Зафиров посочи, че не става дума за сблъсък, а за отстояване на национален интерес.

БСП е с амбиция за формиране на силен ляво-център-патриотичен блок. Искаме да работим за ЕС, справедлив, отчитащ интересите на всички държави. Някои от решенията не водеха натам, коментира Атанас Зафиров в предаването "Преди всички". Той е сигурен, че "в тези граници има достатъчно сериозен кръг избиратели".

"Ние искаме в европарламента да има българи, които защитават преди всичко националния интерес. Проевропейски настроени, но с отчитане на този интерес.(…) Хора, които трябва да могат да казват и "не", когато европейските и натовски интереси са в колизия с българските национални интереси", декларира той.

На последните местни избори определени хора явно и открито работеха против партията. Те сами са се изключили според устава и това само трябва да бъде констатирано, обясни заместник-председателят на ПГ на БСП преди предстоящия през уикенда партиен форум.

В някои от областите част от партийните организации работеха за други листи и кандидати, призна Зафиров. По думите му, "това е вътрешно-партиен проблем, който на практика вече е решен". Това, че на някои места се случиха подобни флуктуации, е много малка част от анализа на местните избори, добави Зафиров.

Атанас Зафиров определи министъра на отбраната Тодор Тагарев като "неадекватен", а поведението му като "сериозна заплаха за националната сигурност на страната".

Зафиров попита след посещението на Тагарев в САЩ "какво произтича от нещата, които той е говорил там" и подчерта, че от изслушването му в парламента не е станало ясно "с какъв мандат са водени тези разговори", както и "поемал ли е ангажименти за включване на България в коалицията, която започна удари в Червено море".

"Това е много опасен и авантюристичен ход. Испания и Румъния неслучайно се разграничиха от тази операция, а България демонстрира активност, която граничи със сериозна заплаха за живота на нашите сънародници (пленените от йеменските хути моряци – бел. ред.) България по никакъв начин не трябва да става участник в подобни конфликти", изрази мнение Атанас Зафиров.

Според него са станали ясни "политическата несъстоятелност на този министър, необходимостта от неговата оставка и разграничаването на кабинета от неговите действия".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари