Атанас Славов за подслушванията: Ситуацията е зловеща, показва как е упражнявана властта

0
По думите му “прокуратурата не е извън кръга на заподозрените” що се отнася до това кой е поискал подслушванията
По думите му “прокуратурата не е извън кръга на заподозрените” що се отнася до това кой е поискал подслушванията Видео: bTV

 Проверка за подслушването на опозиционни политици е необходима, но е много важно да се изясни и кои са органите, поискали прилагането на специални разузнавателни средства (СРС) - дали прокуратурата, или службите, както и кой съд ги е разрешил

Това коментира в студиото на “Лице в лице” по bTV юристът доц. Атанас Славов от “Демократична България”. “Оказа се, че и служебният премиер и бивш секретар на президента Стефан Янев е бил подслушван, което означава, че специализираното правосъдие има някакво участие в разрешаването”, каза Славов.

Той добави, че случаят с подслушванията, за които потвърди и служебният министър на вътрешните работи, “показва как е упражнявана властта - в интерес на една клика, в интерес на бившите управляващи”. По думите му “прокуратурата не е извън кръга на заподозрените” що се отнася до това кой е поискал подслушванията. Атанас Славов добави, че в България режимът за искане на СРС е твърде либерален, често без особени мотиви се попълват бланки, а “разрешения се издават на килограм” от съда.

Изтъкна обаче, че доколкото в случая става дума за висши политици, е трябвало съдът да направи проверка на исканията, а “самият факт, че опозиционни политици и работещи в администрацията на президента са подслушвани минава извън стандартите на демокрацията”.

“В последните години зловещо е срастването на партията ГЕРБ с държавата и подчиняването на държавата на партийните интереси. Ситуацията е зловеща, защото означава, че ние сме на прага на авторитарния режим и добре че това управление приключи. Това е скандал, който ще има и международни измерения. Аз очаквам нашите партньори и в САЩ, и в ЕС много ясно да кажат, че така повече не може повече да се упражнява властта в България. Крайно време е да се демаскира това управление като вредно за страната”, заяви Славов. Според него не е редно докато текат проверките начело на проверяваните служби да са сегашните им ръководители и те трябва да напуснат, за да са обективни и независими резултатите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари