Атанас Славов: Сигналите от България може да надхвърлят капацитета на европейските прокурори

0
Сигналите за престъпления от България ще нарастват и дори е възможно да надхвърлят капацита на делегираните европейски прокурори
Сигналите за престъпления от България ще нарастват и дори е възможно да надхвърлят капацита на делегираните европейски прокурори

Сигналите за престъпления от България ще нарастват и дори е възможно да надхвърлят капацитета на делегираните европейски прокурори

Това заяви Атанас Славов от „Демократична България“ пред БНР по повод старта на дейността на Европейската прокуратура днес.

Той смята, че рано и или късно трябва да настъпи промяна в българската съдебна система, за да не остане България факултативен член на Европейския съюз.

„Трябва да подкрепим усилията на Лаура Кьовеши и институциите в ЕС да бранят върховенството на правото във всяка страна членка. Европейската прокуратура е стъпка напред в установяването на върховенството на правото в целия съюз“, заяви в предаването „Нещо повече“ преподавателят по конституционно право в СУ „Климент Охридски“.

Според Атанас Славов българската прокуратура отново е показала, че се е загубила в превода при предлагането на български представители в новата институция. Шест от 10-те предложения на прокуратурата, утвърдени и от Висшия съдебен съвет (ВСС), бяха отхвърлени.

„Действията на българската прокуратура и ВСС очевидно пораждат притеснения и съмнения и показват, че за пореден път сме в изгубени в превода. При ясни критерии нашият ВСС и съответно прокурорската колегия така модифицираха тези стандарти, че се стигна до отказ за потвърждаване на кандидатурите“, коментира той.

„Подобен начин на комуникация между ВСС и Европейската прокуратура показва колко встрани от европейските ценности за върховенството на правото се намира България. Жалко е, че за 15 години членство не сме свикнали да работим по тези европейски стандарти“, допълни Славов.

Той добави, че не е притеснителен малкият брой сигнали от България към момента и вярва, че те ще се увеличат. Припомни, че дори и да започне разследване по сигнали, делата ще се гледат на българска територия.

„Ако не направим необходимите промени в правосъдието и прокуратурата, ще сме в дълг и към европейските, и към българските граждани за въвеждане на справедливо и навременно правосъдие. Когато са засегнати интересите на ЕС, са засегнати и интересите на българските граждани“, каза той. Според него един от начините за промяна е налагането на все повече европейски норми и стандарти. 

“Не може българската прокуратура да е анклав сред другите институции, когато става въпрос за спазване на общоевропейски стандарт“, добави още Славов.

„В следващото Народно събрание „Демократична България“ отново ще постави на дневен ред въпросите за съдебна реформа и на прокуратурата. Най-накрая да бъде изпълнен един ангажимент, който сме поели пред българските граждани и европейските институции. Ако принципите на правото не се спазват, ще бъдем факултативен член на съюза, а не пълноправен член на ЕС“, каза още той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари