Атанас Пеканов: Първото плащане по Плана за възстановяване е безспорен успех за България

0
Европейската комисия одобри първото ни искане за отпускане на 2,7 милиарда лева
Европейската комисия одобри първото ни искане за отпускане на 2,7 милиарда лева

Европейската комисия одобри първото ни искане за отпускане на 2,7 милиарда лева 

„Безспорен успех за България“ - така нарече отпуснатите 2,7 милиарда лева по Плана за възстановяване и устойчивост служебният вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов.

Страната ни е получила 23% от общата сума от 12 милиарда лева по Плана. Парите се чакат до три седмици, а държавата вече започва работа по втория транш, който е и най-сложният, предаде bTV.

За да получим следващото плащане, трябва да осъществим 66 стъпки и реформи, като 22-е от тях са законодателни.

Положителната оценка на България е придвижена рекордно бързо, обяви кабинетът. Милиардите се забавиха заради обществена поръчка на МВР за обновяване комуникационната система между структури като червения кръст, телефон 112 и всички общини.

"Тя завърши успешно, с което покрихме и последното изискване за първото плащане“, заяви вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов. Системата се казва ТЕТРА и струва 110 млн. лв

„Това всъщност е кръвният поток, артериите на държавата ни, за да се снабдят те до всяка една част трябва да работи системата ТЕТРА. Към нея ще има и хибридни телефони, смартфони около 700 бройки, които ще бъдат свързани с настоящата ТЕТРА система и ще могат да си говорят вече по по-модерен начин“, обясни зам.-министърът на вътрешните работи Моника Димитрова-Бийчър.

Окончателното одобрение предстои до три седмици, когато започва битката за втория транш.

„Второто плащане е може би най-трудното по целия План за възстановяване и устойчивост. то ще включва 66 мерки. 22 от тях изискват законодателни промени. Другите 44 са промяна в актове и дейности на изпълнителната власт“, допълни Пеканов.

Той обобщи, че всички закони освен един за енергетиката са входирани в Народното събрание и топката е в депутатите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари