Асоциация „Прозрачност без граници“: Пенчо Милков е първенец по откритост и отчетност

1

Няколко ключови практики отвеждат кмета на Русе на челното място

Кметът на Русе Пенчо Милков зае първо място в класацията "Индекс на местната система за почтеност" на световната коалиция за борба с корупцията „Прозрачност без граници“.

На официален форум бяха представени годишните резултати, които отразяват антикорупционния капацитет на ключови институции и сектори: общински съвет, кмет, общинска администрация, местни политически партии, бизнес, медии, гражданско общество, общинско здравеопазване. Разгледани бяха добрите примери в провеждането на политиките за ефективност, прозрачност и отчетност на местно ниво, съобщиха от Община Русе.

Контролът е същностна задача на управлението, но много по-лесно става за един ръководител, ако допусне системата да се наблюдава не само от неговите очи, а и от очите на обществото. Когато получаваш обратна връзка от гражданите, видяното, чутото и констатираното ти помага. Управлението е в името на гражданите и трябва да става заедно с тях“, коментира кметът Пенчо Милков.

Индексът за Местната система за почтеност 2015 г. предлага сравнителен анализ на общините в 27-те областни центрове в България и се базира на информация от широк кръг източници с времеви обхват последните две години (официални документи, проведени специализирани наблюдения във всяка една от обхванатите общини, информация, получена по реда на Закона за достъп до обществена информация).

Няколко ключови практики отвеждат кмета на Русе на челното място. Сред тях са предоставеният на гражданите достъп до деловодната система на администрацията, с който те в реално време проверяват развитието по преписките си, и редовните седмични отчети, които са общодостъпни във Фейсбук и на официалния сайт на Общината. Като добър пример са отчетени още десетките електронни услуги, анкетите за обратна връзка от гражданите, поддържането на рубрика за въпроси от русенци и отговори на кмета, публикуване на годишни отчети за управлението, поддържането на актуална страница с инвестиционни намерения за Русе и много други.

В интервю за предаването "Преди всички" на БНР изпълнителният директор на асоциацията Калин Славов изброи най-често срещаните проблеми при общините: липса на програма за дейността на кмет, липса на отчети за тази дейност, Общински съвети, чиято публичност стига до обявяването на списък с имената на общинските съветници.

Накратко - всичко, което дава усещането за видимостта на дейността на тези общински съвети", коментира Калин Славов. Според него в много от случаите комуникацията с гражданите е подценена или силите не са стигнали.

Не вярвам да попаднем на случай на някаква зла умисъл”, посочи той и допълни, че с малко помощ и насока нещата биха могли да се подобрят.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    6
    Гост
    Ето защо над статиите трябва да има и бутон неодобрявам.
  • 6
    5
    Yes
    Менито е първенец по некадърност и комунизъм без граници.
  • 5
    4
    Достъпът
    до деловодната система със сигналите е доколкото подалия сигнал или жалба да вижда, как няма движение по неговия случай, как не се поставят срокове или ако се поставят, то те не се изпълняват и така всичко е КВАЗИ, нулева ефективност, просто поредната реклама.
  • 6
    3
    С.К
    Като е толкова прозрачен защо не каже кой е бил дядо му и колко видни русенци и изтрепал?
  • 16
    2
    русенец
    Навярно това е глупава и неуместна шега - ХА - ХА - ХА
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари