Арман Бабикян: Тази власт бие като мутра, но със средствата на държавата

2
Утре може да одържавят всичко, което не им върви. Вече по този начин прибират бизнеси
Утре може да одържавят всичко, което не им върви. Вече по този начин прибират бизнеси

"Енергетиката винаги е била драма в България. И до ден днешен е така. В областта на енергетиката има много малко ресурси, които подсказват наш, независим, автентичен енергиен източник. Ние внасяме ядрените си зарядки за централата си в Козлодуй от Русия, ние внасяме газта си от Русия, ние внасяме петрол от Русия, добре, че са въглищата. Това е единственото българското нещо, с което не зависим от някого''.

Това заяви пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ пиар експертът и политически анализатор - Арман Бабикян.

В хода на разговора водещата Маринкова напомни на Бабикян, че е работил с някои министри от първото правителство на Борисов, а той ѝ отговори така: ''Да, и между другото тогава пак имаше скандал с ''Лукойл''. Тогава пак, действащ министър на същия този министър-председател, който и в момента е на главите ни, си позволи да каже, че положението на ''Лукойл'' на пазара определено е доминиращо, изрази незадоволство си към заключенията на Комисията за защита на конкуренцията, която, апропо, много пъти е проверявала пазара - има ли картел, има ли монопол. И все нямаше картел, и все нямаше монопол. Така много пъти. Беше много срамно. Тогава министърът изрази позицията си, ясно обоснована и с цифри, и с аргументи, а собственият му министър-председател, вместо да защити своя министър, го нападна в гръб, накара го почти да се извини на рафинерията, обясни какви инвестиции вкарвала рафинерията, колко хора работели. Тогава имаше платени съобщения по българските медии, в едни каренца, ''чудесни'', в които освен, че се отричаше, пишеше, че министърът на енергетиката не е умее да смята. Те почти искаха да го върнат в първи клас. Беше изключително унизително. Една фирма, поставена в това преимуществено положение, да печата платени съобщения срещу действащ български министър и неговият началник да си мълчи.''

Основните твърдения на Трайчо Трайков (б.р. въпросният министър на енергетиката тогава) тогава и сегашните опорки: ''Основните твърдения не се различават много от тези днес, които слушаме. Въпреки че никой не се осмелява да произнесе нито думата ''монопол'', нито думата ''картел'', въпреки че КЗК не е излязла с друго становище и до ден днешен, но виждате се появяват хора като министъра на финансите и други министри, които казват: намерихме начин да регулираме пазара и да няма такава голяма разлика в цените. Като го сметне човек на бързо, това нещо струва около половин милиард (б.р. става въпрос за бъдещите държавни бензиностанции и складовете). Това е към половин милиард, който явно искат да вземат от нас, това са нашите пари, за да постигнели равновесие и баланс и да нямало такива крещящи разлики. Бога ми, тази комисия, състояща се от Х на брой души, можеше да свърши тази работа. Защо трябва да влагаме половин милиард за това?'', запита Бабикян.

На въпрос защо Валентин Златев е отстъпил от водещата си роля в ''Лукойл България'', пиар експертът отговори така: ''О, това е решение на Москва, това не се решава в София.''

''Не мога да кажа дали присъства формално в управлението (б.р. Валентин Златев), но е едно е ясно. Петролният бранш в Русия понесе много тежък удар във връзка с ценовата война, която Саудитска Арабия и ОПЕК поведоха за количеството произвеждани барели нефт на ден. Цената на петрола се срина в целия свят и това доведе до големи загуби. Но противоборство между лобитата на ''Лукойл'' и ''Роснефт'' в Москва е старо. Съответно близостта до сърцето на Путин е решаваща. Това са все непазарни фактори, нямащи общо с това кой продава изгодно, кой не продава изгодно. Изглежда ''Роснефт'' са в силна позиция в момента и изглежда са се намерили адекватни хора, които да представляват този интерес в България за сметка на досегашните. Мисля, че това е реалната причина правителството ни така добролюбиво да се възбуди и да поиска нормални цени на българския енергиен пазар'', изложи тезата си политическият анализатор за решението на държавата да строи държавни бензиностанции, за да регулира пазара.

''Българският министър-председател играеше карти с Валентин Златев. Самият той е споделял, че е играл карти с него. И дори споменаваше, че Златев много лъжел, затова не искал да играе карти с него. Припомням цитати от Борисов'', вметна Арман Бабикян.

За изказването на Валери Симеонов, че ''Валентин Златев е следващият'', гостът на Лили Маринкова заяви следното: ''Ами, Валери Симеонов тогава да обясни какво значи ''следващият''. Да разбирам, че той има контакти с българската прокуратура и Иван Гешев му е съобщил кой ще бъде следващият? Няма друг отговор. Вижте, малко съм скептичен по отношение на възможностите на г-н Симеонов да се пребори със звука от дискотеките и с тоалетните по митниците, за да стигам до мечти, че той ще санкционира Домусчиев за сделката с БМФ, ако помните? Нищо не започва и нищо не свършва с Валери Симеонов. Звучи страшно, когато политик от изпълнителната власт, част от управляващата коалиция, в момента в законодателната, но е в управляващата коалиция, започне да издава присъди вместо оторизираните органи. Това е страшно вече. Това означава, че властите са се слели в една обща хунта. Всички смятат, че Божков го е казал това (б.р. ''хунта'' за първи път), нищо подобно. Това определение за властта в България беше дадено година по-рано. Но когато го каже някой като Божков, или някой като Цветан Василев, някак си всички го чуват. В публичното пространство маса хора, на които им стиска, говорят за диктатура, за хунта и т.н.''

''Той пазеше тръбопроводите на ''Лукойл'' със собствената си фирма ''Ипон''. Това е голяма сделка'', припомни Бабикян момент от частното минало на Борисов.

За това, че досега премиерът Борисов е пазил Златев, а сега трябва да е негов палач, политическият анализатор заяви следното: ''Ами, сигурно е страшно. Не съм сигурен, че е първата подобна (б.р. ситуация). Сигурен съм, че Сретен Йосич ще каже нещо такова, ако можеше да говори пред български медии. Едва ли е първият случай. Погледнете какво става с министрите или с коалиционните партньори. За Борисов това изглежда е технология, нищо различно. Той е управлявал, кажи-речи, с всички в България, които са обикаляли около 4%. С Първанов, с националисти, с Реформаторски блок, с когото искате. В това легло са лягали почти всички, там няма политическа хигиена, или политически принципи. А той е човек, който е казвал: ''Аз с националисти никога'''.

Според Бабикян при Борисов водещ е принципът на оцеляването.

Политическият анализатор напомни, че Борисов, който в първата си предизборна кампания с ГЕРБ е ''плюл'' от сутрин до вечер Р. Овч, след това е назначил Румен Овчаров на работа в ''Лукойл''.

Ироничното интервю на Гриша Ганчев за Капитал, касаещо темата с държавните бензиностанции, Арман Бабикян коментира така: ''Би трябвало внимателно да се слушат такива думи, защото Гриша Ганчев е човек, който вече е попадал под ударите на Борисов. Бяха арестували някой от семейството му, бяха оправдани впоследствие. Той (б.р. Гриша Ганчев) знае отмъстителния характер и начина, по който тази власт бие. Тя бие като мутра, но със средствата на държавата. Тук всичко е лично - арестуват се любовници, деца, съпруги и т.н. Тук се преследва в мафиотски стил. Г-н Ганчев много добре разбира това и затова иронизира ситуацията. Той също знае какво ще се случи и знае, че причината за това не е справедлив пазар на горивата, който е конкурентен.

''Утре може да одържавят всичко, което не им върви. Вече по този начин прибират бизнеси'', заяви още Бабикян, а след това допълни, че властта може да реши да си направи държавни хлебарници и хотели.

Той бе категоричен, че пазарът на горива може да се регулира успешно, без да се похарчи половин милиард.

''Ако една страна иска да се противопостави на цивилизационния курс на друга страна, тя би окупирала, на старта още, няколко неща, според мен. Телекомуникациите, енергийния сектор, след това е лесно. Какво се случи някога? Бензиностанциите ''Петрол'' бяха дадени на Денис Ершов, който след това ген. Атанасов трябваше да експулсира от страната, но не по желание на тогавашната коалиция, която управляваше, а по едно чуждо желание. Единствената рафинерия към момента беше дадена пак на руска компания. Единствената телекомуникационна мрежа беше дадена на Миша Чорни. Съобщавам неслучайно тези имена с такава давност, не защото имам желание да пиша исторически книги, а защото ето, ключовите отрасли, които засягат информацията, телекомуникациите и сектора енергетика, бяха изцяло в ръцете на Русия. А публичните власти на България твърдяха, че ние сме тръгнали към Европейския съюз и НАТО. Нашата икономика беше с вързани ръце още тогава. Продадохме ключови стратегически отрасли на Москва, тя можеше да генерира огромни финансови ресурси тук на наша територия, за да си купи това, което ѝ е удобно и изгодно в българския политически свят'', припомни политическият анализатор.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари