Археолози изясняват възрастта на праисторическите рисунки в пещерата "Магурата"

3
Историците използват нови интердисциплинарни методи
Историците използват нови интердисциплинарни методи

Историците използват нови интердисциплинарни методи

Резултатите от възобновените през ноември археологически разкопки в "Магурата" потвърждават, че пещерата е била обитавана през ранната бронзова и през ранножелязната епоха. Това каза пред БНР ръководителят на отдел "Археология" на Регионален исторически музей - Видин (РИМ - Видин) Ваня Ставрева и обясни, че една от целите на проучването е да изясни датирането на праисторическите рисунки, с които е известна пещерата:

"Да, ние възобновяваме разкопките, но имаме поставени съвсем различни научни цели, защото въпросите, които има за изясняване в "Магурата", са свързани с праисторическите рисунки и с тяхното датиране. Най-общо се налага мнението, че те са от бронзовата епоха, вероятно от ранната бронзовата епоха, но археологическите разкопки биха потвърдили и биха дали по-голяма тежест на една такава научна хипотеза. Използваме нови интердисциплинарни методи, които да разширят познанието ни за обитаването на пещерата. В самото начало сме, защото проучванията в пещерата са по-сложни, отколкото проучването на археологически обекти на открито. Много прецизно се работи и се надяваме с този сезон да сме поставили началото този път на едни системни разкопки, които да не бъдат както останалите за по един-два сезона. На този етап можем да потвърдим, че наблюденията от старите разкопки се потвърждават, тоест, че пещерата е била обитавана със сигурност през ранната бронзова епоха и през ранножелязната епоха. Търсим останки, стратиграфски, да позиционираме и обитаването ѝ през преходния период от каменно-медната епоха към ранната бронзова епоха, защото такива материали, керамични, са налични във Видинския музей, но при старите проучвания те не са били стратиграфски документирани. Така че това продължава да стои пред нас като цел, тъй като в този сезон не успяхме да я постигнем."

Случилото се в археологията във Видинско през последните 3 години е абсолютен бум, каза още Ваня Ставрева и посочи някои от проучванията през 2023-та.

"На територията на Видинска област бяха проведени проучвания от Регионалния исторически музей, визирам антична Бонония, който стана един дългосрочен проект с много добри резултати. Останалите проучвания бяха извършени от НАИМ (Националния археологически институт с музей) при БАН. Традиционно продължиха проучванията в некропола в село Балей, както и на термите в Рациария, беше довършен и един от спасителните обекти по Е-79. Всъщност това е повод да кажа, че това, което се случи в археологията през последните 3 години във Видинска област, е абсолютен бум, защото обектите, които бяха проучени, може би за 100 години нямаше да бъдат проучени с нормалното финансиране, което се отделя за този вид дейност. Проучени са обекти от неолита и до османския период, които обогатяват знанието ни за обитаването на областта през различни епохи. Освен това изключително много е обогатен фондът на отдел "Археология" в РИМ. Имаме уникални постъпления, не само като качество, но и огромно количество артефакти, които ще бъдат обработени и поетапно ще бъдат показвани на видинските граждани. Отдел "Археология" е гръбнакът на музея, защото основните проекти, основната дейност, която се извършва, е съсредоточена тук и основните постъпления са археологически. И като говоря за основни, тук говорим за хиляди артефакти."

Фондовете на отдел "Археология", които през последните две години преминават през пълна инвентаризация, поетапно се отварят, обясни още археологът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари