Апаратура дарение спасява русенските бебета

0
Апаратура дарение спасява русенските бебета
Видео: БГНЕС

Новата апаратура, която отделението по неонатология в Русенската болница получи от името на актрисата Силви Вартан, ще спаси десетки недоносени бебета от усложнения. Лекарите вече могат да ползват камера за стерилен ламинарен поток, която стерилизира всички разтвори и предотвратява опасности от инфекция, и лампа за интензивна фототерапия за лечение на болни от жълтеница бебета.

Досега в отделението е имало една подобна лампа, дарена преди 20-ина години отново от асоциация "Силви Вартан за България", която прави и новите дарения. Ако преди се е налагало да се правят по 6 обменни кръвопреливания на ден, които са рискови за болните от неонатална жълтеница бебета и са продължавали по 3-4 часа, сега подобни интервенции се извършват най-много един път в годината. С помощта на втората лампа ще се помага на много повече деца. От отделението по неонатология благодариха със специално писмо на френската актриса и певица, която остава вярна на родината си България и се грижи за благополучието и здравето на българските деца.

Дарението бе представено в Русе от Теофана Теохарова – председател на асоциация "Силви Вартан за България", и проф. Емилия Христова – експерт към асоциацията. По време на срещата на членовете на асоциацията със студентите от факултет "Обществено здраве и здравни грижи" на Русенски университет стана ясно, че целият факултет желае да стане колективен член на "Силви Вартан за България".

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари