Антониу Гутериш: Светът е изправен пред най-високия риск от ядрена война

0
"Човечеството не може да преживее продължение на "Опенхаймер", каза генералният секретар на ООН
"Човечеството не може да преживее продължение на "Опенхаймер", каза генералният секретар на ООН Снимка: ЕПА / БГНЕС

"Човечеството не може да преживее продължение на "Опенхаймер", каза генералният секретар на ООН

"Човечеството не може да преживее продължение на "Опенхаймер", заяви генералният секретар на ООН Антониу Гутериш по време на свиканото от Япония заседание на Съвета за сигурност, съобщи "Barrons".

С думите си той се стремеше да внуши, че светът е изправен пред най-високия риск от ядрена война от десетилетия насам.

"Срещаме се в момент, когато геополитическото напрежение и недоверието са увеличили риска от ядрена война до най-високата му точка от десетилетия насам", каза генералният секретар.

Руският президент Владимир Путин отправя тънко завоалирани заплахи за използване на ядрени оръжия, докато предупреждава Запада срещу подкрепата му за Украйна, в която Москва нахлу преди повече от две години. Без да назовава името на Путин, Гутериш посочи: "Ядреното дрънкане на саби трябва да спре. Заплахите за използване на ядрени оръжия в какъвто и да е вид са неприемливи".

На други места по света напрежението около Северна Корея, която разполага с ядрено оръжие, продължава да се увеличава, а Иран обогатява уран до нивото, необходимо, ако реши да създаде атомна бомба. Гутериш призова Съединените щати и Русия да възобновят преговорите, които са в застой след войната в Украйна, за наследник на договора за намаляване на ядрените оръжия New START, който изтича в началото на 2026 г.

Той също така призова за напредък по други инициативи, включително по Договора за забрана на ядрените оръжия, който влезе в сила през 2021 г., но има малък практически ефект, тъй като нито една държава, притежаваща ядрено оръжие, не е страна по него.

"Инвестициите в инструментите на войната изпреварват инвестициите в инструментите на мира. Бюджетите за оръжия нарастват, докато бюджетите за дипломация и развитие се свиват", смята Гутериш, цитиран от БГНЕС.

Съединените щати, единствената държава, която е използвала ядрени оръжия при водене на война, заявиха, че ще работят в една област със съюзника си Япония, чиито градове Хирошима и Нагасаки бяха опустошени от атомни оръжия през 1945 г.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 6
    1
    Ебал съм ви!
    За тези, все още вярващи, че EC и HATO са истинските ни съюзници и можем да разчитаме на тях, ще припомня един единствен път, когато България помоли HATO, съюзниците си и ЕС за помощ. И какво се случи. Изводите от историята оставям на вас... Дано си правим поуките! През 2007-ма година горяха планините и полята на България, положението беше сериозно и извън контрол. За първи път България се обърна с молба за помощ към HATO-вския eвpoaтлaнтичecкия център за координация и реагиране при бедствия, към EC и към Pycия (http://news.ibox.bg/news/id_503993839) И знаете ли какво стана? EC веднага ни отряза (http://dnes.dir.bg/news.php?id=1930335), а HATO ни казаха в прав текст „България да не разчита на помощ от HATO!" (http://www.segabg.com/article.php?id=339847). Само нашият HATO-вски съюзник Германия се отзова, като предложи да ни даде специализирани хеликоптери за гасене на пожари... под наем, срещу стотина хиляди евро на час. Е, то приятелството си е приятелство, ама бизнеса - бизнес, нали? И в крайна сметка единствено Pycия изпрати специализирания си самолет за гасене на пожари ИЛ-76 БЕЗПЛАТНО (платихме само горивото на самолета и препаратите за гасене). За 30 часа положението с пожарите беше овладяно. http://news.ibox.bg/news/id_1305317892 Народът излезе и посрещна pycките летци като спасители, с хляб и сол: https://youtu.be/jhzafEMizxM Изводите оставям на вас!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари