Антониу Гутериш: Използването на ядрено оръжие ще предизвика хуманитарен Армагедон

1
Десетилетия след падането на Берлинската стена отново чуваме дрънкането на ядрени саби
Десетилетия след падането на Берлинската стена отново чуваме дрънкането на ядрени саби Снимка: Getty Images

Десетилетия след падането на Берлинската стена отново чуваме дрънкането на ядрени саби

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш поднови днес призива си за глобално премахване на ядрените оръжия, на фона на нарастващата загриженост от заплахата на Русия да ги използва във войната в Украйна.

"Десетилетия след падането на Берлинската стена отново чуваме дрънкането на ядрени саби", заяви Гутериш на специална сесия на Общото събрание, посветена на ядреното разоръжаване, цитиран от БГНЕС.

"Нека бъда ясен - ерата на ядрения шантаж трябва да приключи. Всяко използване на ядрено оръжие би предизвикало хуманитарен Армагедон. Без премахване на ядрените оръжия не може да има мир," каза още той.

В речта си миналата седмица руският президент Владимир Путин отправи тънко прикрита заплаха за използване на ядрено оръжие след възвръщането от украинските сили на земите, завзети от Москва при седеммесечното нахлуване.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен отговори, че Вашингтон е казал на Москва, включително по частни канали, за "катастрофалните" последици от всяка употреба на ядрено оръжие.

Гутериш изрази разочарованието си, че конференцията за преглед на Договора за неразпространение на ядреното оръжие миналия месец не е успяла да постигне консенсус. Русия блокира резултата, след като проектодокументът подкрепи контрола на Украйна върху ядрената централа в Запорожие, чиято окупация от страна на Москва породи опасения от голяма авария.

Съединените щати осъдиха позицията на Русия. Нито една ядрена сила обаче не подкрепи приетия през 2017 г. договор на ООН, в който се призовава за всеобхватна забрана на ядрените оръжия, като в подкрепа на този договор се обявиха предимно развиващите се страни.

Нито една държава не е използвала ядрени оръжия на бойното поле с изключение на Съединените щати през 1945 г., когато те унищожиха японските градове Хирошима и Нагасаки, убивайки над 200 000 души. Имперска Япония капитулира няколко дни по-късно, с което се сложи край на Втората световна война.

В речта си пред Общото събрание на ООН миналата седмица японският министър-председател Фумио Кишида обеща да работи за "свят без ядрени оръжия".

"Заканата за използване на ядрени оръжия, както направи Русия, да не говорим за действителното използване на ядрени оръжия, е сериозна заплаха за мира и сигурността на международната общност и е абсолютно неприемлива", заяви Кишида.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -3
    2
    Келера
    Ако,дали,нали...,няма място за недомлъвки!Рамките решават,че чашата е преляла и се почва!Пък който истинска,и без това Земята е пренаселена,един рестарт би бил добро начало,развитието и еволюцията на добрия "матриал"!
  • 0
    1
    ...
    никой не го ебе. ако трябва, ДА СЕ ИЗПОЛЗВА. свинщината в сегашния вид трябва да приключи ЗАВИНАГИ. Успех Русия !
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари