Антоанета Христова: Управляващите показаха, че не се интересуват от избирателите

0
На тези избори бяха издигнати кандидатури, които не бяха припознати, коментира проф. Христова
На тези избори бяха издигнати кандидатури, които не бяха припознати, коментира проф. Христова Снимка: БТА / архив

На тези избори бяха издигнати кандидатури, които не бяха припознати, коментира проф. Христова

Никой не спечели. Защо никой не спечели? Защото тези избори показаха няколко ясни процеса, по които почти вече няма спор и които се наблюдават от доста отдавна, но трябваше да бъдат съвсем видими, дето се казва на масата на изборите, за да може да определим и да кажем – да, няма, няма друг вид интерпретация върху това какво се случва в страната. Това каза проф. Антоанета Христова, директор на Института за изследване на населението и човека при Българската академия на науките в аудиокаста на "Фокус" "Това е България"

Според проф. Христова управляващите са загубили доверието на гражданите.

"Първо, те не успяват да съберат доверието им от гледна точка на политическо поведение в парламента, т.е. създаването на закони. На второ място, не събират доверието затова, защото бяха обещали, че смисълът на сглобката е да бъдем приети в "Шенген“, да бъде прието еврото и т.н., едни допълнителни екстри, които трябваше да се получат в резултат на тази сглобка, т.е. ориентацията към Европейския съюз и нашето и все по-стабилно, категорично интегриране. Резултатът е, че нито едно от тези неща, които бяха обещани за периода, в който до момента те управляват, не се случва. Напротив – ние чуваме постоянно отдалечаване и почти до степен на категоричност отхвърлянето на нашата кандидатура в едната и в другата ситуация, и за еврото, и за "Шенген“, които са ценности за това правителство. На трето място – защото те показаха, че не се интересуват от избирателите на тези избори. Защо не се интересуват? Защото бяха издигнати кандидатури, които не бяха припознати. Кога една политическа партия, която между другото – давам пример – като ГЕРБ, има достатъчно много млади хора, а и не само млади, и възрастни, и в силата си, които са дълго време тичали в редиците на партията, за да бъдат забелязани и съответно предложени. Много има, страшно много. Какво направи ГЕРБ? ГЕРБ направи така, щото в големите си силни бастиони да издигна кандидати, които са неизбираеми."

Проф. Христова посочи Хекимян в София и Портних във Варна като "неизбираеми" кандидати.

"От началото на появата на Хекимян аз твърдя, че той е неизбираем поради поредица от причини, една от които е, че той е много повече като профил кандидат за ПП-ДБ, отколкото за типа избирател на ГЕРБ, поради това, че той не е подготвен, че в последния момент му беше издигната кандидатурата и че той не е приет от самите ГЕРБ избиратели, защото дълго време се свързва неговото име с медийна атака срещу ГЕРБ. От другата страна, да дадем друг пример – Варна. Няма варненец, с който да разговаряте в неговото мнозинство, освен твърдите избиратели, тези, които са около самия Портних, които да ви кажат, че Портних е приемлив. Няма такъв. Аз се изненадвах от… все едно нямат връзка с действителността тезите на ГЕРБ, че това е едва ли не гарантиран избор. Не може да бъде гарантиран избор, когато в най-обикновен разговор – ако бяхте тръгнали по улиците на Варна и разговаряте, те ще кажат "Абсурд! Портних – не!“. Защо е друга тема, не е нужно да я обясняваме в момента, но Портних е неприемлив за варненци. И въпреки огромната база с кадри, с които разполага варненското ГЕРБ, се издига Портних. "

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари