Антикорупционната комисия погна и бившия регионален министър

0
Николай Нанков ползва жилище на някогашни бизнес-партньори и не вижда нищо нередно в това
Николай Нанков ползва жилище на някогашни бизнес-партньори и не вижда нищо нередно в това Снимка: Economic

Още един министър от кабинета "Борисов" 3 ще бъде проверяван за конфликт на интереси.

Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) се е самосезирала по медийни публикации, че бившият министър и настоящ зам.-министър на регионалното развитие Николай Нанков живее в чуждо жилище без да плаща наем. По същия начин луксозен апартамент обитава и финансовият министър Владислав Горанов. Жилището, което се намира в комплекса "Есте", построен от бизнесмените Кирил и Георги Домусчиеви, му е дадено от неговия кръстник Иван Сариев. Обяснението на финансовия министър бе, че децата му се уплашили от земетресението в Перник през 2012 г. и затова се преместил. Срещу Горанов също започна проверка за конфликт на интереси. Отделно от това, прокуратурата също възложи на антикорупционната комисия и друга проверка. Срокът за нея е до 18 декември, пише Вестник СЕГА.

За апартамента на Ненков КПКОНПИ се е самосезирала в сряда. Има доклад въз основа на медийни публикации и предстои проверка, обясни в сряда пред депутати председателят на комисията Пламен Георгиев. Той допълни, че срокът за тази проверка е двумесечен и има възможност да бъде удължен с още 30 дни.

"Вечер спя спокойно, нямам абсолютно никакви нарушения в разрез със закона или с морала", заяви преди няколко дни Нанков. Той обясни, че ползва 1/3 апартамента, а в замяна на това собственичката на жилището Тодорка Сотирова ползва негова къща в Априлци.

Подобно на Горанов и Нанков декларира пред КПКОНПИ, че ползва безвъмездно чуждо жилище, а след това стана ясно, че то е собственост на негови близки, с които той е имал общ бизнес. Точно преди да влезе в политиката, Николай Нанков е бил съдружник в "Африт" ООД  с Елка Сотирова - дъщеря на "семейната приятелка" Тодорка Сотирова, която пък е собственик на въпросния апартамент. Нанков е във фирмата, която печели пари като консултант по проекти, кандидатстващи за еврофинансиране, до 2009 г. След това като активист на ГЕРБ е включен в листите за парламентарните избори, а през август 2009 г. е назначен от първото правителство на Бойко Борисов за управител на Ловешка област. Тогава излиза от фирмата. Дружеството обаче продължава да работи като консултант по европроекти.

"През последните години "Африт" е изпълнител на 14 проекта по линия на еврофондовете и има доста ангажименти като изпълнител или консултант на фирми, изпълняващи обществени поръчки. Освен в Ловешка област дружеството реализира дейности и на територията на Варна, Стара Загора, Смолян и др. Фирмата влиза в обединението АДД ДЗЗД - София, което изпълнява обществени поръчки за стотици хиляди левове в Благоевградско. Участва още  в "Кюстендил ОПОС 2017" и в "АК Варна транс" ООД, работещи по договори в Кюстендил и Варна",  установи разследване на в. "Дума".  "Сега" попита пресцентъра на МРРБ дали зам.-министър Нанков е декларирал в какви отношения е с Елка Сотирова. Отговорът е: всичко, което е трябвало да декларира, го е декларирал.

И при Горанов, и при Нанков сценарият е един и същ. И двамата ползват чужди имоти, без да плащат за тях повече от пет години, но досега това не се знаеше. Разбра се едва  тази година, тъй като влезе в сила нов закон, по силата на който заемащите публични длъжности са задължени да декларират доста по-голям обем обстоятелства. Ползването на чуждо имущество е сред тях. Въпреки това проверките започват едва след като за апартаментите се разшумя по медиите. Иначе антикорупционната комисия би трябвало да е научила още през юни. Декларациите на чиновниците бяха подадени пред КПКОНПИ още тогава. 

Източник: Вестник СЕГА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари