Антарктически полуостров преживява най-топлата си година от три десетилетия

0
Температурите на целия Антарктически полуостров са били с повече от 2 градуса Целзий по-високи от обичайните, каза климатолог
Температурите на целия Антарктически полуостров са били с повече от 2 градуса Целзий по-високи от обичайните, каза климатолог Снимка: Ройтерс / архив

Антарктическият полуостров в северната част на Антарктида преживява най-топлата си година от повече от три десетилетия, съобщи АФП, позовавайки се на чилийски специалисти.

"Температурите на целия Антарктически полуостров са били с повече от 2 градуса Целзий по-високи от обичайните" - каза климатологът Раул Кордеро, ръководител на групата за изследване на Антарктида в университета на Сантяго, предава БТА.

"В северния край на полуострова средната температура остава над нула градуса Целзий. Това не се е случвало от 31 години".

Според Кордеро това е стряскащо, защото може да означава, че бързият ритъм на затопляне, наблюдаван в района в края на 20-и век, който намалява през последните две десетилетия, отново се възобновява.

Измерванията, направени от екипа на метеорологичната станция на о-в Кинг Джордж, регистрират четири вълни на затопляне. Две са през южното лято, една през есента, а последната е насред зимата. Общо 34 дни са изключително топли за района.

През южната зима, когато обикновено е най-студено, са регистрирани температури до 5 градуса Целзий, които са пречели на водата в залива Максуел да замръзне. През други дни обаче температурата е паднала до минус 16,8 градуса Целзий - най-ниската от 1970 г.

Валежите на о-в Кинг Джордж до началото на септември са надхвърлили 400 мм - със 100 мм повече от обичайните.

Антарктическият полуостров е най-северната част от Антарктида. Там са научните и военни бази на много държави, сред които Аржентина, Чили, Великобритания.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари