Ангелкова установи, че има унищожена дюна на Камчия

0
Констатирахме преминаване на автомобили, има разрушена цялост на дюната и прокуратурата е сигнализирана
Констатирахме преминаване на автомобили, има разрушена цялост на дюната и прокуратурата е сигнализирана

Констатирахме преминаване на автомобили, има разрушена цялост на дюната и прокуратурата е сигнализирана.

Това обяви министърът на туризма Николина Ангелкова, след като направи инспекция на морски плаж „Камчия-север, част 1“ заради сигнал на еколози, че багери са унищожили защитена дюна. С нея са били служители на Министерството на туризма и на РИОСВ - Варна, но никой не знае кой е стопанин на ивицата и от кого да се търси отговорност за престъплението.

Ангелкова е дала случая на прокуратурата, която да направи проверка и да установи кой е нарушителят. Информирана е и Агенцията по геодезия, картография и кадастър, за да се изясни дали тези дюни са нанесени в специализираната кадастрална карта съгласно изискванията. Там са описани дюните, които са защитени.

Ако се установи нарушение, прокуратурата ще прецени дали е престъпление по Наказателния кодекс, където за такива нарушения има глоба до 10 000 лв. и затвор до 3 години. „Санкцията ще бъде и по Закона за защитените територии, ако се установи, че дюната попада в тях“, каза министърът.

Строителството върху дюните е абсолютно забранено съгласно чл. 17 от действащия ЗУЧК. Това означава, че ако има такова, то е незаконно и незабавно трябва да бъде премахнато. Законодателството забранява и сега строителството върху пясъка и плажната ивица, няма значение дали е дюна. Законът е приет през 2008 г.

„В момента се прави регистър какви разрешения са издавани от общините“, стана ясно от думите на министър Ангелкова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Какви са сезоните в България?
- Агне, таратор, риба, прасе.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари