Ангел Найденов: Хутите няма да спрат, докато продължават действията на Израел в Газа

0
Алтернативните маршрути оскъпяват превозите по море с $1 млн. на кораб, посочи бившият военен министър
Алтернативните маршрути оскъпяват превозите по море с $1 млн. на кораб, посочи бившият военен министър Снимка: БГНЕС

Алтернативните маршрути оскъпяват превозите по море с $1 млн. на кораб, посочи бившият военен министър

"Темата за военната мобилност е актуална за НАТО още от 2014 г. след анексирането на Крим от Руската федерация и особено значение придобива след агресията на Русия в Украйна през 2022 г. Целта на проекта е да създаде възможности за бърза реакция на държавите при необходимост. Има план за действие, който е разположен в различни посоки - създаване на възможности за бързо прrдвижване на военни товари през границите, облекчаване на процедурите за преминаване, създаване на условия за бързо развръщане на съюзните сили на територията на една или повече страни членки при необходимост", коментира бившият министър на отбраната Ангел Найденов в студиото на "Денят ON AIR" по Bulgaria ON AIR.

На въпрос има ли шанс моряците от отвлечения кораб Galaxy Leader да бъдат освободени, той отговори, че се надява на благоприятно развитие на събитията и на преговорите, но добави, че не би могъл да си представи как капитанът и старши помощникът биха напуснали кораба без екипажа.

"Преди часове излезе информация за това, че е ударен с ракета гръцки товарен кораб. Ден преди това бе ударен американски кораб за насипни товари. Имаше атаки с ракети срещу военни кораби. Ударите на САЩ и Великобритания бяха очаквано развитие на събитията след ескалацията на напрежението. Най-мащабната атака беше на 9 януари, когато бяха прихванати 21 дрона и ракети, изстреляни от Йемен. Ударът на военноморската коалиция беше на 11 и 12 януари", посочи Найденов.

По думите му с близо 70% е намалял товаропотокът на контейнерите, които минават през Червено море и добави, че оценките на корабоплавателните компании са, че превозите биха се оскъпили от Северна Европа до Азия и обратно с до около 1 млн. долара на кораб.

"Хутите разглеждат ударите като акт на солидарност с палестинците в Газа, като начин на натиск върху Израел да спре военните действия. Действията, от страна на САЩ и Великобритания, се разглеждат като възможност да се гарантира свободата на корабоплаването, като средство за натиск върху хутите. Това бележи ескалация на напрежението, съдържа възможности за разширяване на конфликта. Нямаме основание да очакваме спиране на действията на хутите, докато продължават действията на Израел в Газа", коментира бившият министър на отбраната.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари