Ангел Кунчев: Заведенията не може да бъдaт затворени безкрайно

0
Инфодемията пълни главите на хората с глупости
Инфодемията пълни главите на хората с глупости Снимка: bTV

Инфодемията пълни главите на хората с глупости

Вчера влязох в една книжарница, най-отпред беше сложена една книга с неистини за ваксините. В Европа и в света ще решат проблема с ваксините, ще отворят икономиката, а ние ще спорим още по този въпрос. Това коментира главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Той е категоричен, че ваксинационният план не е пред провал, а всичко върви по план. Провал би било обаче, ако има достатъчно ваксини, а българите откажат да се ваксинират. Пред bTV Кунчев каза, че има добра информативна кампания от властите, не се отказва информация на никого.

„Каквито най-големи доставки получаваме, това имаме налице, няма какво да лъжем хората“, уточни специалистът на въпрос за избора на ваксина.

Освен Пфайзер-Бионтех, Модерна и Аста Зенека, в България се очаква още и на Янсен (Johnson&Johnson).

„Въпросът е да се предпазиш максимално рано, не някога си във времето. Щом една ваксина е разрешена, тя е предостатъчно ефективни“, заяви Ангел Кунчев.

Той коментира и ситуацията с новите разновидност на коронавируса. Португалия има сериозни проблеми. В съседна Гърция пък вече са регистрирали бразилския и южноафриканския вариант. Доц. Кунчев каза, че "изцяло вълната в Кюстендил се дължи на новия щам".

По повод разхлабването на мерките главният здравен инспектор каза, че решението е за политиците. Както е известно премиерът Бойко Борисов нареди заведенията да бъдат отворени на 1 март.

"Задържането на затворените заведения не може да бъде безкрайно", коментира той.

От думите на Кунчев се разбра, че 2-3 дена преди да се вземе крайното решение, здравните власти ще обобщят обстановката, за да се види дали отварянето на ресторантите е препоръчително. Той заключи, че отварянето крие рискове.

Другата седмица може би ще стигнем 10 000 починали от коронавируса. Именно затова не трябва да се неглижира COVID-19, категоричен бе Кунчев. Той не разбира как може хората да не вярват в пандемията.

"Темпът на нарастване наистина не е висок. Имаме леко понижение на смъртността", каза още специалистът.

Доц. Ангел Кунчев каза, че има умора от пандемията. Той посочи, че статистиката натоварва гражданите, които са заливани от числа всеки ден.

Относно подготовката за изборите Кунчев потвърди, че няма проблем с организацията. По думите му гласоподавателите трябва да спазват нормални хигиенични мерки. Гласуването не е по-опасно от ходенето до магазина или пътуването в градския транспорт.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари