Ангел Кунчев: Обмисляме как да се действа, ако се разболее дете в училище

2
Това ще бъде решено до края на седмицата
Това ще бъде решено до края на седмицата

„Опитваме се да разработим много детайлно противоепидемичните мерки в училищата и конкретно как се действа, ако се установи случай при дете”.

Това каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев пред журналисти в Сливен, предаде БТА.

По думите му до края на седмицата ще бъде прието решение за действия в такива ситуации. Вероятно то ще бъде преминаване на дистанционно обучение за 14 дни на целия клас, където е установен случая.

Това ще важи и за класовете на братята и сестрите на дете с положителен тест за коронавирус. Сред идеите на министерството е да отпадне кабинетният принцип, за да не обикалят в различни стаи учениците. Съществуват идеи за пречистване на въздуха по различни способи и др.

По думите му над 85-90 процента от европейските страни са настроени, дори и след известно отлагане на годината, да започнат присъствено, за да не се проваля учебната година и да има пълноценен учебен процес.

Според статистика около 25% от родителите не са съгласни и се противопоставят. От Министерствата на здравеопазването и образованието се опитват да ги убедят, че училищата са сравнително безопасно място с оглед на мерките, които се разработват - дезинфекция, филтър при влизане на децата, реакция при положителен случай.

Според д-р Кунчев практиката на детските градини и ясли е показала, че това е работещо и не са били създадени сериозни епидемични взривове.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари