Ангел Кунчев: Мерките няма да отпаднат на 21 декември

1
Най-трудната задача в тази епидемия е решението за локдаун
Най-трудната задача в тази епидемия е решението за локдаун

Най-трудната задача в тази епидемия е решението за локдаун

"Факт е, че България беше на първите места по смъртност от COVID-19 през последните дни. Това е нежелана позиция, а страната ни навлезе в най-тежката фаза на епидемията 

На 14-дневна база по смътност не сме на първо място. Единствената ни цел е да прекратим тренда на постоянното нарастване на заболяемостта и смъртността", заяви в ефира на „Здравей, България“ доц. Ангел Кунчев.

"В света се натрупа достатъчно опит. Най-важният показател обаче остава спазването на конкретни мерки. Виетнам, Нова Зеландия, Австралия, Япония и Китай са първенците в света. Там дори няма дискусия по наложените мерки", обясни специалистът.

Той добави, че на 21-ви декември ще започне разхлабване на мерките, но те категорично няма да отпаднат

"Най-амбициозният план е да ги намалим с 30-35%. Много е трудно да се справим в такъв кратък срок – три седмици. Най-добрият вариант ще бъде да влезем в плато и да прекратим процеса на заболеваемост и смъртност. Ако пък го снижим – това също ще бъде успех", каза доц. Кунчев.

За разхлабването на мерките и училищата

"Дискусията за праговете я слушам от много време. Такъв начин на планиране е неправилен и невъзможен. Никоя страна не работи така. Всички следващи мерки трябва да бъдат продиктувани само от получените резултати. Те ще бъдат постепенно разхлабвани. Ако постигнем успех, ние смятаме да възстановим работата на детските градини, яслите и учениците до 4-ти клас".

Идеята ни с тези мерки е да успеем да дадем на хората едни нормални празнични дни.

"Ако някой специалист ви каже, че знае какво точно ще се случи – лъже ви. Никой не можеше да предвиди и да се подготви за всичко. Дори Швейцария е изчерпала капацитета на интензивните си отделения. Развитието на ситуацията ще ни води и при взимането на бъдещи мерки. Ще се опитаме да държим епидемията в нормални нива, докато не прекъсваме нормалните социални дейности в живота", каза специалистът.

Според него здравната система, такава каквато я имаме, към този момент лекува 6 600 души.

"Тя ще се справи и никой няма да бъде оставен на произвола на съдбата", каза доц. Кунчев.

"Най-трудната задача в тази епидемия е решението за локдаун. Мерките винаги могат да бъдат взети по-рано, могат да бъдат и по-тежки. Това обаче се приема различно. Има и последствия. Обикновените хора се чудят как да запазят работата си и как да гледат децата си", добави доц. Кунчев.

Според специалиста държавата ни има два големи проблема – недостигът на кадри и недоверието в системата.

"По последни данни числото “R” все още е над единица, но се приближава до нея. Ако мерките дадат своя принос, до седмици ще отчитаме обратен ръст на случаите", каза доц. Кунчев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари