Анестезиолози ще обучават русенски ученици да оказват помощ

3
Инициативата е насочена към ученици от 9-ти до 12-ти клас
Инициативата е насочена към ученици от 9-ти до 12-ти клас

Инициативата е насочена към ученици от 9-ти до 12-ти клас

Анестезиолози, подкрепени от неправителствени организации, ще обучават ученици да оказват помощ. Това каза анестезиологът д-р Борис Таблов, началник на Отделението по анестезиология и интензивно лечение в болница „Дева Мария“ - Бургас, един от инициаторите на образователната кампания „Всеки може да спаси човешки живот“, цитиран от БТА. Обучението е по повод днешния Световен ден на рестартиране на сърцето. Лекарите ще обучат ученици от 9 -и до 12- ти клас в няколко училища в София, Велико Търново, Плевен, Бургас и Русе.

Ще покажем на младите хора основни действия, които могат да предприемат, за да помогнат на нуждаещ се човек, допълни лекарят и посочи, че денят е посветен на кардио-пулмоналната ресусцитация - "рестартиране" на сърцето. По думите му това е изключително важно, защото внезапната сърдечна смърт е третата основна причина, от която умират хора, а в същото време състоянието е обратимо, ако е разпознато навреме и околните реагират адекватно.

Чрез адекватна помощ в България могат да бъдат спасени до 10 000 човешки живота на година, а в света - до един милион, каза още д-р Таблов. Избрахме учениците в 9-12 клас, защото проучванията еднозначно показват, че те са най-благоприятната възрастова група по отношение на прилагане на наученото в реална ситуация, обясни той.

Д-р Таблов изрази надеждата си, че това е първата стъпка от един мащабен проект, който да се превърне в традиция и постепенно да обхваща все повече училища в страната. Твърдо убедени сме в социалната полза от усилията ни, каза още той. Надяваме се във времето да обединим усилията на различни групи медицински специалисти с цел спасяване на много човешки животи, добави д-р Таблов.

Освен практическия аспект в обучението на децата, е важно да се подчертае нуждата от активност и на държавно ниво, защото законодателството ни се нуждае от промени, когато говорим за оказване на първа помощ при хора с внезапна сърдечна смърт, допълни лекарят.

Инициативата „Всеки може да спаси човешки живот“ е организирана от анестезиолози, с подкрепата на фондация „Даная“ и Лазар Радков, инициатор на кампанията „Капачки за бъдеще“.

По повод Световния ден на рестартиране на сърцето, на метростанциите до 19 октомври гражданите ще могат да участват в обучение за оказване на първа помощ при сърдечен арест. Демонстрациите и обучението се организират от фондация „Първите три минути“.

Гражданите ще получат информационни материали и ще имат възможност да упражнят върху манекени и тренажори техниките за оказване на първа помощ при сърдечен арест, както и да се запознаят с автоматичния дефибрилатор. Сърдечният арест е една от най-честите причини за смърт, а започването на сърдечен масаж и изкуствено дишане, както и използване на автоматичен дефибрилатор до три-пет минути след инцидента, могат да увеличат шанса за оцеляване на пострадалия до над 50-70%, допълниха от фондацията.

Обучителната кампания е по проект на фондация „Първите три минути“ в партньорство с „Метрополитен“ ЕАД и с финансовата подкрепа на Столична община.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари