Андрей Янкулов: Петьо Еврото вече е качен на вълшебното килимче

0
Сравнението на институционалната реакция ни показва, че г-н Петров вече е качен на вълшебното килимче, посочи адвокатът по наказателно право
Сравнението на институционалната реакция ни показва, че г-н Петров вече е качен на вълшебното килимче, посочи адвокатът по наказателно право Снимка: Facebook

Сравнението на институционалната реакция ни показва, че г-н Петров вече е качен на вълшебното килимче, посочи адвокатът по наказателно право

Според прессъобщението на СРП от 31.05.2023 г., с което се обяви привличането като обвиняем на бившия шеф на столичното следствие Петьо Петров, прокуратурата се е самосезирала на 29.05.2023 г. по медийни публикации за принуда и противозаконно използване на технически средства, предназначени за негласно събиране на информация.

Т.е. на 29.05.2023 г. е започнато разследването и до 31.05.2023 г. вече са извършени необходимите процесуално-следствени действия, чрез които са събрани достатъчно доказателства за привличане на Петров в качеството на обвиняем.

Невероятна процесуална бързина.

За сравнение, през 2020 г., след публикуването на "Осемте джуджета", СГП се самосезира по медийни публикации, но за да започне предварителна проверка с цел тепърва да събира достатъчно данни, от които евентуално да направи извод дали въобще има извършено престъпление, за да може дори да започне разследване. Това беше, след като главният прокурор Гешев публично неглижира изнесеното, като обясняваше, че това са някакви свободни съчинения на НПО-та, свързани с олигарси, които той мачка, но така или иначе всичко трябвало да бъде и щяло да бъде проверено. Как беше проверено обаче никой никога така и не разбра, защото резултат от тази проверка до ден-днешен не е оповестен. Със сигурност привлечени като обвиняеми няма, и то не за по-малко от два дни, а за повече от две години.

Сравнението на институционалната реакция ни показва, че г-н Петров вече е качен на вълшебното килимче.

В "Осемте джуджета" невероятната процесуална бързина по сигналите на Илия Златанов срещу сина му, след продължително затишие, настъпваше след подписването на един запис на заповед за 3 милиона лева в полза на Любена Петрова. И след това полицейки лампи, претърсвания и изземвания, прессъобщения и арести.

Тук вероятно бихме могли да намерим обяснението за изключителната процесуална трансформация във вчерашното свидетелство на Любена, че бившият ѝ съпруг е писал писмото до главния прокурор, с което го "съветва" да се оттегли от поста.

Има и някои по-дребни, но важни, нюанси, като например защо "опраскването" на Петров не върви по линия на някое ОПГ или друго по-тежко престъпление на ниво окръжна прокуратура (за София СГП), както обикновено стават нещата, а го търсят за нищо и никаква принуда на районно ниво. Някои вадени с ченгел недомлъвки на Любена от разговора ѝ с нас може би хвърлят известна светлина защо ръководството няма доверие на СГП да работи по Еврото.

При всички положения обаче, повече от очевидно е, че правото няма нищо общо в нито един от двата казуса, в нито едно от диаметрално противоположните му развития.

Това за надяващите се, че някой, който до скоро е стискал очите, сега бил прогледнал и щял "да ги почва".

Първо, ако въобще ще ги почва, пак ще бъде избирателно, защото друг начин просто няма, когато и ти сам си толкова надълбоко в тези екскременти, и, второ, понеже такива катарзиси не виждаме за първи път и знаем как обикновено се развиват, най-вероятно няма дори съвсем да ги почне, а само малко.

Андрей Янкулов

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    ...
    И Франтишек да не забравяте, че е за запукване.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари