Андрей Райчев: ГЕРБ се борят да оцелеят

0
Бойко Рашков е лъжицата с катран в тази сравнително хубава супа наречена служебно правителство
Бойко Рашков е лъжицата с катран в тази сравнително хубава супа наречена служебно правителство Снимка: БНТ / Архив

Слабото звено в служебния кабинет е Бойко Рашков

Един министър на вътрешните работи трябва да е по-мълчалив и сдържан, а не да говори толкова много, а когато говори, трябва да говори с факти. Не може вътрешен министър да излиза ѝ да казва, че едва ли не бившият премиер Бойко Борисов бил човекоядец. Това не е сериозно. Ясно е, че има подслушвания - щом може да се снима премиерът в спалнята му, какво да говорим за опозицията. Последният начин да прекратим подслушването обаче е с такива бомбастични твърдения за човекоядци.

Това каза в предаването "Още от деня" по БНТ социологът Андрей Райчев, който коментира последните политически събития в страната.

"Бойко Рашков е лъжицата с катран в тази сравнително хубава супа наречена служебно правителство. Други министри правят много добро впечатление - млади, образовани и възпитани. В моите очи вътрешният министър се държи неадекватно. Ръководителите на служби не трябва да се страхуват от политиците, а от нас обикновените граждани. За да стане това, Народното събрание трябва да направи комисия, трябва да се говори спокойно и тихо по темата. Тези служби трябва да престанат да правят каквото си искат", категоричен бе той.

"Смяната на модела в държавата минава през законодателни промени. Трябва да се прекрати репресивната атмосфера и неприятната отмъстителност. Не трябва да се прави това на ГЕРБ, за което са обвинявани. Трябва да се разведри атмосферата и да се спре с надцакването. ГЕРБ също преувеличават и изпускат нервите си, но някои от техните твърдения са верни. Как да реагираш на твърдението на някакъв човек, че Борисов го заплашвал, че ще яде месо. Това е пълна глупост. Не мисля, че с тази патаклама ще се срути ГЕРБ. Трябва да се говори спокойно и да се правят прагматични предложения. По този начин се държи Христо Иванов от "Демократична България" (ДБ) и получава моите комплименти", обяви Райчев.

"В момента Слави Трифонов отново залага на мълчалива позиция, която едва ли ще е пълно мълчание като на предишните избори. ГЕРБ се борят да оцелеят. Там има спад, но в никакъв случай срутване. БСП се борят сами със себе си. ДБ бележат ръст, ДПС винаги си е било ДПС и си е на същото място. Мая Манолова според мен няма да има проблем да прескочи бариерата за влизане в парламента, Патриотите са на ръба, а на хоризонта отново не се вижда Васил Божков. Социолозите правилно прогнозират, че битката за първото място на 11 юли ще бъде между "Има такъв народ" (ИТН) и ГЕРБ, като резултатът е труден за прогнозиране. Когато мандатът обаче отиде при ИТН, те няма да могат да го върнат, както направиха в предния парламент. Слави Трифонов няма да има право на такъв ход, защото тези избори вече се провеждат при различни правила - изцяло машинно гласуване, гласуването в чужбина се разшири, няма да има купен вот", направи прогноза Андрей Райчев за предстоящите избори на 11 юли.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари