Анализ на снимките компромат за Борисов

86
Компроматът е чекмеджето на нощното му шкафче, пълно с пари и злато
Компроматът е чекмеджето на нощното му шкафче, пълно с пари и злато

Човекът на снимката по телосложение, подстригана глава, част от лицето, съвпада с Борисов

Но снимката нищо не компрометира – сниман е спящ човек. Компроматът е чекмеджето на нощното му шкафче, пълно с пари и злато.

Снимките, изпратени като компромат за Борисов на няколко сайта, засега не могат да бъдат определени със сигурност като оригинални или като фалшифицирани или манипулиирани, пише e-vestnik.

Какво може да се каже за снимките, като се анализират данните и изображенията?

Някои от тях са снимки на гардероб и шкафчета, които няма нужда да се фалшифицират. Може да са аранжирани в някаква среда, дом, и да се твърди, че това е домът на Борисов. Но понеже приближеният до властта сайт „Пик” побърза да обяви снимките за заговор на НСО срещу Борисов с цел държавен преврат, това означава, че признава тяхната автентичност. Или поне твърди, че са снимани в дома на Борисов, докато той отсъствал и парите и златото са постановка.

Снимка 1. Файлът е с име Bace_nanka.jpg (Баце нанка). Човекът на снимката по телосложение, подстригана глава, част от лицето, съвпада с Борисов. Но снимката нищо недоказва – сниман е спящ човек, това не е компромат.

На снимките се виждат пачки с банкноти от по 500 евро, на обща стойност вероятно към половин милион евро. Отделно на една от снимките има три златни кюлчета по 250 г и още едно по-голямо, от което се вижда само края му.

На една от снимките се вижда на гардероб, който е същият, като на снимки от едно интервю на Борисов в дома му в Банкя. До гардероба седи и същата печка, кяквато се вижда на снимките , излезли в списанието „Love” преди повече от 7 години. Правени са от фотографа Александър Михайлов, а интервюто – от Миролюба Бенатова.

На една единствена от снимките се вижда спящ човек (Снимка 1.). Файлът на снимката е наименуван Bace_nanka.jpg (Баце нанка). Човекът на снимката е сниман под ъгъл и трудно може да се правят изводи, но по телосложение, ръка, стригана глава, и частта от лицето, което се вижда, съвпада напълно с Борисов. Връзката между тази снимка и останалите, е шкафчето, пистолетът, нощната лампа и кремове върху него.

Увеличение от нощното шкафче на снимка 1. със спящия съвпада със снимките на нощното шкафче от другите снимки.

Снимките не са правени по едно и също време. На три от тях върху шкафчето се виждат кремове. На една кремовете са с с по-пълни туби, надписи върху тях не се разчитат. На друга снимка тубичките на кремовете са доста изпразнени, употребявани многократно – „Волтарен” за болки в стави и мускули, „Лумизил” за гъбички, „Фенивир” за кожни екземи и херпеси.

Снимка 2. Вижда се част от леглото и същото нощно шкафче, като на снимката със спящия. В отвореното чекмедже се пачки по 500 евро, няколко златни кюлчета по 250 г.

Файловете на снимките имат различни дати – от 2014, 2017, 2019, а снимката на спящия върху леглото е с дата 2021 г., също и снимката на гардероба. Това показва, че данните са манипулирани, ако не на всичките, поне на две снимки. Манипулацията е с цел да не се разбере кой кога е снимал, но може да се предположи, че са отпреди няколко до една година назад (подобно на записа). Освен снимката със спящия на леглото, чийто файл е с име Bace_nanka.jpg, останалите файлове са с имена като от айфона, с който са снимани.

Шкафчето от снимка 2. увеличено. Кремовете отгоре са ползвани доста, в сравнение с другата снимка. Пистолетът си е на същото място.

По предварителният анализ на сайта „Биволъ”, метаданните са манипулирани, но е останал пак ай-пи адрес, който е на мобилния оператор А1. Снимките са правени с Айфон 6 и 6S.

Ако се съди по номерацията на файловете, те са правени вероятно от потребител, който държи много снимки в смартфона си – хиляди. Това е характерно за жени, за госпожици и манекенки, които си правят много селфита и снимки за Инстаграм.
Възможно е и номерата на файловете да са манипулирани, доколкото два от тях са с имена IMG_5555.jpeg, а друг IMG_1111.jpeg.

Чекмеджето от снимка 2. увеличено. Виждат се две пачки по 500 евро, златни кюлчета по 250 г. В дъното се вижда ръб на златно кюлче по-голямо от 250 г.

Снимка 3. е правена по друго време от снимка 2. Този път чекмеджето е пълно с повече пачки по 500 евро.

Увеличение от снимка 3. Пистолетът си е на място, но кремовете се различават, четат се надписите им, и тубичките са по-пълни от тези на другата снимка.

Увеличение от снимка 3. Ако се съди по броя на хоризонтално и вертикално разположени пачки, става дума за най-малко 10 броя. Една пачка със 100 банкноти е 50 хил. евро. Може само да се предполага каква е сумата в чекмеджето, но е около половин милион евро.

Снимка 4. е правена заедно със снимка 2. Виждат се две златни кюлчета, средното и горното са марка Umicore, 250 г. Серийният номер не се чете. Най-долното кюлче е неизвестна марка. 250 г инвестиционно злато по сегашния курс струват около 25 хил. лева.

Снимка 5. По-общ план на стаята. На снимката се вижда гардеробът и същото шкафче с пистолета и кремовете, и печка.

Увеличение от снимка 5. Виждат се кремовете, не се разчитат надписите по тях.

Снимки от фотографа Александър Михайлов за списание „Love“ от 2013 г., към интервю на Миролюба Бенатова. На снимката се вижда същият гардероб и печка.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Новата руска ваксина ще се продава в разфасовки по 1 литър

Харесай Дунавмост във Фейсбук