"Алтернатива за Германия" е под спецнаблюдение

0
Най-голямата опозиционна партия в Германия ще бъде наблюдавана заради подозрения в крайнодесен екстремизъм
Най-голямата опозиционна партия в Германия ще бъде наблюдавана заради подозрения в крайнодесен екстремизъм Снимка: ДПА

Най-голямата опозиционна партия в Германия ще бъде наблюдавана заради подозрения в крайнодесен екстремизъм

Германското контраразузнаване определи крайнодясната парламентарна партияАлтернатива за Германия“ като „застрашаваща конституционното управление“. Най-голямата опозиционна партия в Германия ще бъде наблюдавана заради подозрения в крайнодесен екстремизъм.

"Задължават ни да се имунизираме с РНК-ваксина, която ще промени нашата ДНК! Не забравяйте - няма никакви научни доказателства за извънредна епидемиологична обстановка!". Това е само една от конспиративните теории, които разпространяват някои представители на „Алтернатива за Германия“, предаде БНР.

Влиятелният в източните провинции Бьорн Хьоке, един от най-радикалните партийни дейци, поставя под съмнение пандемията и подстрекава съмишлениците да се опълчат на така наречената от него „корона-диктатура“, която управлява в Берлин.

Но не отношението на „Алтернатива за Германия“ към Covid кризата и решенията на правителството са във фокуса на службите, а доказаните връзки с неонацисти и подозрения за нарушаване на конституцията. Според Федералната служба за защита на конституцията, германското контраразузнаване, партията е дала достатъчно поводи за извода, че се стреми към промяна на конституционно установения ред в страната. Решението на службите се основава на двугодишен анализ заради множество изказвания и действия на партията, които потъпкват човешките права и подкопават демокрацията.

Категоризирането на партията като „опасен елемент“ позволява на контраразузнаването да използва специални разузнавателни средства, да внедрява агенти под прикритие в редиците на партията, да извършва обиски в помещенията ѝ.

От парламентарните избори през 2017 година „Алтернатива за Германия“ е най-голямата опозиционна партия във Федералната република. Председателят на партията Тино Крупала определи решението на контраразузнаването като „политическо“.

"Решението е скандално и ние ще предприемем юридически стъпки срещу него. Контраразузнаването разпространи информацията до медиите преди да ни уведоми. И това се случва две седмици преди регионални избори. Такова поведение вреди на демокрацията", заяви в първи коментар по темата Тино Крупала.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

След дълъг размисъл как да кръсти новата си кръчма, бай Гроздан лепна табела "Напоителни системи!"

Харесай Дунавмост във Фейсбук