Александър Везенков става вторият българин в НБА

1
Баскетболистът прие офертата на Сакраменто Кингс за 20 милиона долара
Баскетболистът прие офертата на Сакраменто Кингс за 20 милиона долара Снимка: Olympiacos BC

Баскетболистът прие офертата на Сакраменто Кингс за 20 милиона долара

Александър Везенков ще бъде вторият българин, който ще играе в Националната баскетболна асоциация.

Най-реномираният инсайдър в лигата Адриан Войнаровски от ESPN съобщи, че българинът е приел офертата на Сакраменто Кингс. Тя е на стойност 20 милиона долара и е за три сезона. Войнаровски се позовава на агентите Марк Бартелщайн, Джордж Русакис и Ник Лоцос, които са сключили сделката, пише БТА.

Везенков, който в началото на август ще навърши 28 години, напуска гръцкия гранд Олимпиакос след пет сезона. В последния от тях той бе определен за "Най-полезен играч" в Евролигата, като бе с основна заслуга за това тимът от Пирея да завърши като първенец в редовния сезон и да достигне до финала в турнира.

Българският национал, който е играл още за отборите на Арис Солун и Барселона, стана двукратен шампион на Гърция с Олимпиакос и три пъти е определян за "Най-полезен играч" в първенството на южната ни съседка. През миналия сезон той стана и реализатор номер 1 в Евролигата с показатели от 17,6 точки средно на мач.

В Сакраменто Везенков ще си партнира в подкошието с литовския център Домантас Сабонис, а звездата на тима е гардът Де'Аарън Фокс. 27-годишният Сабонис и 25-годишният Фокс бяха избрани за участие в "Мача на звездите" през февруари тази година и спомогнаха за това Сакраменто да завърши на трето в редовния сезон в Западната конференция на НБА. В плейофите обаче "кралете" отстъпиха с 3:4 победи в първия кръг на Голдън Стейт Уориърс.

Преди Везенков в НБА е играл само още един българин. Това е настоящият президент на Българската федерация по баскетбол Георги Глушков. Той играе за Финикс Сънс в периода 1985-1986 година, с което става първият източноевропеец в "Лигата на извънземните".

Сакраменто се сдоби с правата на Везенков през 2022 година в сделка с Кливланд Кавалиърс. "Кавалерите" пък ги получиха от тима на Бруклин Нетс в сделката, която прати Джеймс Хардън при "мрежите" през януари 2021 година. Преди това Бруклин избра българското тежко крило под номер 57 в драфта през 2017 година. По това време Везенков се състезаваше за Барселона.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари