Александър Томов: Изчезваме като нация след 20-25 години, на политиците не им пука

1
България е 11-ата най-бързо изчезваща нация в света и 25-ата най-застаряваща страна
България е 11-ата най-бързо изчезваща нация в света и 25-ата най-застаряваща страна Снимка: Bulgaria On Air / стоп-кадър

България е 11-ата най-бързо изчезваща нация в света и 25-ата най-застаряваща страна

НСИ прогнозира, че населението ни ще продължи да се топи. Според последните данни населението на страната ще падне под 5 милиона души през следващите години.

"Всеки български гражданин трябва да бъде притеснен. Хората могат много да направят. Първото нещо е да се върнат към урните. В момента имаме най-бързо умиращата нация. При това ниво на смъртност, при тази раждаемост и емиграция ние изчезваме като нация след 20-25 години. Демографията се решава с нова и дългосрочна стратегия, насочена към едно - хората да останат да живеят тук. Елитът на нацията излиза зад граница", коментира политикът и университетски преподавател проф. Александър Томов за Bulgaria ON AIR.

Данните показват, че при 4,5 млн. души население 60% ще бъдат пенсионери и няма да има кой да ражда деца, алармира той.

"Главният проблем не е в платените гласове, а защо не гласуват 70%. Защото знаят, че гласът им ще бъде откраднат; знаят, че има купуване на гласове. Шефът на МВР на последните избори каза: "Всички купуват". Това е безобразие! Това разпадане не може да продължава. Трябва комплексна реформа, държавата да се ангажира с конкретни програми. Икономиката ни цялата е от картели", настоя Томов.

Гостът цитира прогнози за 2028 г., които показват, че още повече ще изостанем от Румъния, Чехия и Унгария при параметрите от макроикономическата рамка на настоящия кабинет.

"Главното е, че много се харчи. Харчи се без да се мисли. Влияе и кризата в Европа. При този бюджет, когато се реже от инвестиции, а се раздават пари без да се мисли, няма как да свиеш инфлацията. Дефицитът формално отговаря на критериите за Еврозоната, но останалите неща не отговарят. Ще ни отложат, дано не е с повече от една година. Първи януари 2026 г. е реалистичен вариант", каза още проф. Томов.

"Най-зле сме по смъртност. Здравеопазване не се прави само в София, Пловдив, Варна и още няколко града. Липсата на медикаменти и навременна намеса в малките градове е масова. Голяма част от децата са с един родител, подкрепата за семействата е нищожна. Много жени гледат сами децата си. Всичко това българските управляващи се правят, че не го виждат. Скоро ще предложа система от мерки как това да се преодолее. Тези никой не ги е избирал, избирали са ги 10-15%", настоя гостът.

Предложението за премахване на таксите в университетите Томов определи като комедия и предложи стимули за завършващите и връзка между икономика и образование.

Убийството на Мартин Божанов - Нотариуса е връх на голямата политическа криза, която се отразява на икономиката и на хората, смята политикът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    7
    БКП умре
    Освен това искам да добавя, че съм третополов травестит и заработвам като трол на ДеБелян, пиша тук с поне 20 имена! Ама няма как, сега Путин като пръсне геврека на Зеленски и не знам какво ще правя...
  • 3
    6
    БКП умре
    Вие крадливите кумуняги не сте "нация", Лупи! Но когато и да изчезнете до крак ще бъде най-щастливия момент за клета Майка България, която унищожихте, окрадохте и продадохте на руZZшлямците! Да гниете с ада, боклуци гнусни!
  • -1
    5
    88
    Кво ревеш ве? Нали изпълнявате с пълна сила палана Ран-Ът. Там е заложено това изчезване. Целта е такава. Значи всико е точно и по план.
  • 9
    4
    Гражданин
    Намерил се коментатор.Понеже се задават евроизбори и тоя крадец веднага е на пистата.Как не е захванал тема и за "Кремиковци".Сигурно го е яд,че е не е в списъка на делегацията за САЩ.Поредния боклук.
  • -3
    3
    Alèx
    Професоре; с моя и на другите гласов ете тумбаците в парламента са НАЗН АЧЕНИ! Я вижте колко от тях имат по едно дете и колко по две! И защо в парламента има 240 НЕГОДЯЙ! Няма те отговор, нали, щото и ВИЕ сте такъв! Съученик на професор Тотома нова Ви го казва, но Вие нямате нейния УМ!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари