Александър Николов: Изключително важно е "Лукойл" да не спира работа

1
Ако спре, дори за кратък период, това ще създаде жесток стрес в страната, посочи бившият енергиен министър
Ако спре, дори за кратък период, това ще създаде жесток стрес в страната, посочи бившият енергиен министър

Ако спре, дори за кратък период, това ще създаде жесток стрес в страната, посочи бившият енергиен министър

"Важно е рафинерията да не спира. Изключително важно е рафинерията да не спира, защото ако спре, дори за кратък период, това ще създаде жесток стрес в страната. Едното е да не спира притокът на суровина. Тези пожелателни изказвания, където през златната акция ще контролираме това да не спира рафинерията, са, меко казвано, преувеличени твърдения. Държавата трябва да създаде механизъм, който дори да има процедура при продажба, да гарантира поне вътрешния пазар и нормалното функциониране на рафинерията през този процес. И да не дава възможност, независимо дали ще е текущият или бъдещият собственик, умишлено да създава спекулативна тежка ситуация". С тези думи в студиото на „Здравей, България” по NOVA бившият министър на енергетиката Александър Николов коментира съобщението, че "Лукойл" обмисля да продаде активите си в България.

"Хубаво е, ако има нормален контрол над компанията след продажбата ѝ и тя попадне в нормален инвеститор и той си върши работата за напред. Дяволът винаги е в детайлите, така че еднозначен отговор на този въпрос няма", посочи бившият енергиен министър.

По думите му има причина да се притесняваме от трусове на пазара на горива в страната."Първо, има причина да се притесняваме, и това е историята на България. Ако може да ми посочите стратегически актив в България, особено в монополен сектор, който е бил придобит по нормален начин, с нормална процедура последните 10-15 години, тогава ще спра да се притеснявам. Бизнесът на "Лукойл" е лесно управляем, колкото и да не им харесва това като определение. Защото има гарантиран пазар, монополен пазар, относително монополен и олигополен във формат на търговия и доста приятни печалби. А назад във времето пък имаше и политическа амнистия за плащане на данъци", посочи Николов.

На въпрос, ако наистина се тръгне към продажба на "Лукойл" какви са възможностите България през златната си акция да даде гаранции, че няма да има стресове на пазара, той отговори: "Не. Въпреки златната акция и възможността дори и за особен управител, този особен управител може да влезе в компанията само при определени нарушения. Златната акция не дава права отвъд получаване на информация. Тази информация, доколко е релевантна към процес на сливане и придобиване от друга компания, е друга тема".

И допълни: "Лукойл" е в изключително стратегическа позиция. Това, дали ще има стрес в пазара, е възможно поради чисто пазарни механизми, второ е възможно поради спекулативни механизми. Достатъчно много са заети компанията като брой служители, за да може да се създаде изкуствен натиск. Рафинерията генерира огромен финансов ресурс. Назад във времето, собствениците са генерирали огромен финансов ресурс, с който много лесно се създават стресови ситуации в бедна държава като България".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари