Александър Николов: Има риск от спекулативно повишаване на цените на горивата

0
Защо монополите се използват за "дойна крава" и шантажира ли "Лукойл" държавата?
Защо монополите се използват за "дойна крава" и шантажира ли "Лукойл" държавата? Снимка: ПП "Продължаваме промяната"

Шантажира ли "Лукойл" българската държава?

"Във всеки един сектор, в който има монопол, ролята на държавата трябва да е силна, да да може да ограничи възможностите за шантаж. Когато е базисен ресурс, това е важно. Когато подобно дружество си сменя собствеността, интегритетът и прозрачността на следващия инвеститор е изключително важна", коментира бившият енергиен министър Александър Николов в студиото на "Денят ON AIR".

Влизането на управител се случва при точно определени хипотези, конкретизира гостът.

"В момента България разполага със златна акция, достъпът до информация е гарантиран. Пропускайки информацията, че България разполага с контрол, се пропуска и удобно въпросът защо не се изискват тези данни. Аз вярвам, че няма тази информация. Винаги разговорът е за пари", смята Николов.

По думите му, ако ДАНС, Следствената служба и прокуратурата се намесят, това трябва да се случи, след като си свършат работата Министерството на икономиката, Министерството на финансите и Министерството на енергетиката.

"Събирането на информация от входа на петрола в рафинерията до реализиране на средства през продажба се случва в тези три институции. Странно е да се твърди, че е чак толкава сложен въпросът. Той не е", на мнение е бившият енергиен министър.

Монополите в България са използвани за "дойна крава на населението и за търговия с информация", каза Николов пред пред Bulgaria ON AIR.

"Странният диалог трябва да спре и да продължи, когато се изкарат реални данни от рафинерията. Надявам се да се появи политически субект, дори и НПО, която да си служи с реални данни и да гони обществения интерес. Има риск от спекулативно повишаване на цените на горивата. Може и да не го видим, ако държавата си влезе в ролята. Дерогацията първо беше договорено на ниво премиер. Разрешението за неизпълнение на санкции върху руски петрол е за вътрешен пазар, а не за извън България", обясни бившият министър на енергетиката.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    1
    Ха така!
    Ама нали обещаха да ги намаляват със 70 стотинки на литър!?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари