Албански войници маршируват под звуците на "Тих бял Дунав"

0
Българската маршова песен е била сред любимите на Енвер Ходжа
Българската маршова песен е била сред любимите на Енвер Ходжа

Ретро видео показва как албански войници маршируват под звуците на българската мелодия.

Ретро видеозапис в световната мрежа YouTube доказва, че българската маршова песен „Тих бял Дунав“ е била сред любимите на албанския комунистически лидер Енвер Ходжа. За репертоара на подчинените му военни е бил създаден албански текст. На клипа се виждат маршируващи албански девойки, пише Dir.bg.

Прекрасната мелодия на патриотичната българска песен, сътворена в чест на Ботевата чета и драматичното ѝ преминаване през р. Дунав с парахода „Радецки”, е композирана още през 1909 г. от Иван Караджов, учител в българската мъжка гимназия в Солун по текст на народния поет Иван Вазов от 1876 г.

Песента явно е била много харесана, а тогава не се е налагало и почти никакво съобразяване с авторски и други сродни права. В смътните тоталитарни времена бил създаден текст по музиката на „Тих бял Дунав“ в прослава на режима на Енвер Ходжа и партизаните. Песента е използвана като марш на албанските млади девойки във военна униформа, по време на шествие в град в Албания.

На любопитното видео се натъква експертът по медийно право адв. Цветан Цветанов. Софийският адвокат е известен и с научнофантастичните си разкази, които предвиждат някои от събитията в настоящето. Преди няколко години световноизвестният и вече покойник астрофизик Стивън Хокинг заяви, че енергията на миниатюрни черни дупки може да се използва за пътуване със скорости, близки до тази на светлината.

Същата идея обаче се появява 30 години по-рано в разказа на българина адвокат Цветан Цветанов “Колапсът", който е публикуван във вестник "Народна младеж" през далечната 1987 г. За този и други разкази и свои прозрения, публикувани през годините адвокат Цветанов е определян от редица наши и чуждестранни медии като своеобразен визионер.

Източник: Dir.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари