Акустична атака срещу американско посолство

0
19 дипломати имат загуба на слух и мозъчни травми
19 дипломати имат загуба на слух и мозъчни травми

Американски дипломати в Куба станаха жертва на нападение с шпионско устройство, което доведе до загубата на слух, баланс и мозъчни проблеми, предава Sky News, цитиран от агенция "Фокус".

Около 19 дипломатически служители в американското посолство в Хавана са засегнати от използването на прикрито шпионско устройство.

Властите заявиха, че атаките са приключили през пролетта на 2017-та година, но е имало още един инцидент миналия месец.

Разследващите органи се опитват да идентифицират устройството, с което са нападнати дипломатите в домовете си в Хавана. Засега нищо не е открито.

Американската асоциация на външнополитическите служители заяви, че дипломатическият персонал е загубил перманентно слуха си, има мозъчно подуване и главоболие, както и загуба на баланс. Говорителят на Държавния департамент на САЩ Хедър Науерт каза, че властите разследват мащаба на атаките и свидетелствата за тях.

„Можем да потвърдим, че друг инцидент се случи миналия месец. Не можем да изключим и нови случаи, тъй като медицинските ни експерти продължават да преглеждат представителите на дипломатическата общност“, каза тя.

Заради тези инциденти през май месец двама кубински дипломати бяха изгонени от Вашингтон, тъй като Куба не е успяла да защити американските представители в Хавана. Въпреки това, САЩ не са обвинили кубинското правителство за случаите.

Източник: Агенция "Фокус"
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари